Detin in SRL si activitatea principala pe care o desfasor acuma este de inchirieri. M-am gandit sa devin PFA insa am unele nelamuriri, printre care:
-Pe SRL am si o masina in leasing. Intrebarea ar fi daca se poate transfera contractul pe PFA din punct de vedere contabil. Stiu ca pentru asta trebuie sa fie de acord si firma de lesing dar ma intereseaza ce se intampla din punct de vedere contabil, cum ramane cu avansul si ratele achitate pana acuma, pot cesiona contractul PFA-ului pentru o suma de bani sau pur si simplu se face doar transferul. Si ce se intampla mai departe, ratele la leasing vor vi cheltuieli deductibile sau nu?
Poti cesiona contractul de leasing pentru un anume pret. Firma de leasing trebuie sa fie de acord iar suma platita de PFA va fi trecuta la cheltuiala ... iar suma va fi trecuta la venit pentru SRL.
Sau poti cesiona contractul gratuit. Ratele de leasing sunt deductibile. Se aplica aceleasi reguli de deductibilitate ca la SRL.
-De asemenea mai am unele obiecte de inventar, casa de marcat, aceeasi intrebare le pot transfera sau vinde PFA-ului sau care ar fi procedura?
Le poti vinde si pe acestea. Faci un contract de vinzare cumparare la valoarea contabila.
-Mai departe intrebarea ar fi de contabilitatea PFA-ului, pot sa ma descurc singura sau este nevoie in continuare de contabil?
Sincer, eu cred ca nu te vei descurca singura. Contabilitatea la leasing este foarte complicata iar daca mai platesti si TVA ... nu mai vorbesc.
-Am inteles ca se depune o singura declaratie pe an, este adevarat sau nu?
TVA-ul se plateste trimestrial (sau uneori lunar) daca esti platitoare de TVA.
Este adevarat ca depui o singura declaratie, dar contabilitatea trebuie sa o tii in fiecare luna.
-Daca suspend activitatea pe SRL, asta inseamna ca nu se mai poate desfasura nici un fel de activitate? Mai trebuie depuse declaratii la Finante sau nimic?
Suspendarea inseamna ca nu mai platesti forfetar.
Daca nu vrei sa mai depui declaratii ... trebuie sa nu ai salariati, cont in banca, datorii la stat de nici un fel ... etc.
Sunt mai multe conditii pentru obtinerea regimului derogatoriu de declarare.
Chiar si asa, trebuie sa depui situatiile financiare semestriale si anuale.
Iar inactivitatea nu poate dura mai mult de 3 ani.
-Daca obtez sa fiu platitor de TVA, atunci cum va fi cu declaratiile se depun tot lunar, trimestrial sau doar odata pe an? De asemenea cum va fi cu TVA de plata, deductibil, de rambursat?
Se depun trimestrial dar daca ai achizitii intracomunitare se depun lunar.
Da, va fi TVA colectat, deductibil si de plata. (De rambursat daca ai noroc).
-Am inteles ca impozitul este tot 16% dar din care suma? Din incasari sau tot ca si la SRL, din profit? Si cum va fi situatia cu cheltuieli deductibile, nedeductibile, tot ca si la SRL?
Este vorba de impozit pe VENIT net (nu pe cifra de afaceri ca la microintreprinderi). Venitul se calculeaza ca diferenta intre incasari si cheltuieli (simplist spus).
Ca la SRL, doar ca nu e profit, ci se cheama venit impozabil.
-De asemenea am auzit ca se plateste contributia la sanatate dar iarasi din care suma ? Din incasari sau din profit? Si daca nu o sa fie profit nu se plateste nimic sau este o suma fixa?
Contributia la sanatate : cota de 6,5 % se aplica la venitul net realizat sau la norma de venit, dar nu mai putin de
un salariu de baza minim brut pe tara, lunar, daca este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia.
Daca ai venit net ZERO, tot platesti la salariu minim.
Pai in cazul asta, ai cazut din lac in put. Ai fugit sa nu platesti forfetarul ... si ai dat de contributia la sanatate.
-Dar in cazul in care daca ma incadrez la norme de venit, iarasi cum o sa fie cu cheltuieli deductibile, nedeductibile, TVA ?
Activitatea de inchiriere NU se incadreaza la impozitarea pe baza de norme de venit. Nu este continuta in lista ANAF.
Alberto Kurtyan