avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cererea de retrocedare este obligatorie pentru toti ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cererea de retrocedare este obligatorie pentru toti fratii sau este suficienta cea formulata de unul dintre ei?

Va adresez rugamintea sa ma ajutati cu o clarificare in urmatoarea problema. Bunicul meu a avut un teren confiscat in perioada comunista. El a decedat in anul 1970 si a avut doi copii. Pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului respectiv a formulat cerere la autoritatea locala doar unul dintre cei doi copii. Desi initial legislatia de profil stipula ca fiecare persoana indreptatita trebuie sa formuleze cerere, am inteles ca, ulterior, reglementarile legale permit ca cererea de retrocedare formulata de unul dintre frati sa fie extinsa si in cazul celorlalti frati (deci, daca unul dintre frati a formulat cerere, de ea pot beneficia si ceilalti frati). Am cautat insa aceasta prevedere si nu am gasit-o. De aceea, va rog mult sa ma ajutati sa-mi spuneti daca intr-adevar exista o asemenea reglementare si, daca da, din ce an dateaza. Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: alex68 , utilizator 20:29, 13 Ianuarie 2015
Daca persoana care a formulat notificarea dupa solutionarea cererii (punere in posesie,atribuirea de masuri compensatorii etc)doreste sa imparta cu ceilalti mostenitori cf cotelor parti corespunzatoare fiecaruia nu este oprit de nimeni dar din punct de vedere juridic beneficiaza doar cel care a formulat notificarea de un drept de acrescamant adica va beneficia si de cotele parti ale celor care nu au formulat notificarea.
Legea 18/1991, in forma ei initiala, prevedea ca, in cazul in care existau mai multi mostenitori/persoane indreptatite, una dintre ele putea face cererea in numele tuturor (cu obligatia mentionarii numelor acestora in cuprinsul cererii), insa aceasta a fost o posibilitate nu o obligatie, Ulterior, s-a introdus obligatia cererii individuale a fiecarei persoane indreptatite.
Mulţumesc mult. Cazul meu este că unul singur a făcut cerere, în nume propriu, fără a menţiona niciun alt moştenitor. În această situaţie, mai are vreun drept legal alt moştenitor? (mă refer strict la drept legal, nu moral, etic). Vă mulţumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! se mai pot recupera imobilele nationalizate in timpul ... Legal1228 Legal1228 Buna ziua! Se mai pot recupera imobilele nationalizate in timpul comunismului? Este posibil ca unuia dintre mostenitorii legali care a apelat la procedura ... (vezi toată discuția)
Speta legea 10 caraman_gabi caraman_gabi Buna ziua, Parintii mei au fost proprietarii unui imobil in suprafata de 881 mp teren si 120.58 mp constructie asa cum rezulta din actul de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate atak atak Buna ziua Cum sa procedez? Suntem 3 frati. In urma decesului parintilor nostrii au ramas doua terenuri din care unul cu casa. Succesorii unui frate sustin ca ... (vezi toată discuția)