avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

titlu de proprietate

Buna ziua
Cum sa procedez? Suntem 3 frati. In urma decesului parintilor nostrii au ramas doua terenuri din care unul cu casa. Succesorii unui frate sustin ca mama lor (A.-sotia fratelui nostru) a depus cerere, pe baza Legii 18/1991, pentru retrocedarea terenului fara casa, care ar trebui sa faca parte din masa succesorala .... astfel noi nu avem drepturi cu privire la acel teren, titlul de proprietate fiind numai pe numele lui A si nu a tuturor mostenitorilor.
A. a decedat in 1999 iar titlul a fost emis in 2001. Exista sanse sa primeasca si ceilaltit frati partea lor din terenul respectiv? Care ar fi pasii de urmat?
Cel mai recent răspuns: olga2011 , utilizator 14:33, 19 Octombrie 2019
Buna ziua !
Avand in vedere cele prezentate, la masa succesorala vin cei trei copii in cote egale.
Pentru deschiderea procedurii succesorale notariale, trebuie sa va adresati in acest caz instantei de judecata pentru deschiderea succesiunii.
Ar fi bine sa va angajati un avocat .
Cu stima !
buna seara!
ceilalti 2 frati au facut cereri de reconstituirea dr de prop pt tereurile care au apartinut parintilor, in baza legii 18/1991?
legea 18 a reconstituit dr de prop celor ce au solicitat acest lucru in conditiile prevazute de lege.
Sunt de acord cu dl Zaharia. Chiar daca faci cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate , autoritatea competenta nu are dreptul sa iti dea mai mult decat ti se cuvine(ori in cazul de fata terenul a fost retrocedat persoanei care a facut cererea )
Solicitati anularea titlului de proprietate si eliberarea altuia pe numele tuturor mostenitorilor in cotele prevazute de certificatele de mostenitor!
Cu tot respectul, dar sunt putine sanse ca o instanta sa admita actiunea de anulare a titlului de proprietate, din urmatoarele motive:
- nulitatea relativa nu mai poate fi invocata (au trecut mai mult de 3 ani de la data emiterii titlului de proprietate);
- motivele de nulitate absoluta sunt expres si limitativ enumerate de art. III la legea 167/1999 (iar faptul ca au fost mai multi mostenitori indreptatiti si nu toti au depus cerere, nu se numara printre aceste motive);
- instantele nu prea accepta motivatia: "n-am facut cerere, dar aveam si eu dreptul, asa ca treceti-ma si pe mine in titlu".
Legea 18/1991 aplica principiul: "iti da, dar nu iti baga in traista":D - toate persoanele indreptatite puteau depune cerere; faptul ca nu au facut-o, se considera, in general, renuntare tacita la succesiunea bunurilor care au facut obiectul legii.
Comisiile de fond funciar, conform legii, aveau doar competenta sa reconstituie dreptul de proprietate, nu au avut niciodata competente "notariale" - legea 18/1991 nu prevede nicaieri obligatia comisiilor de a cauta mostenitorii, de a-i chema sa faca cereri si de a imparti terenurile retrocedate pe cote parti. Cu atat mai mult cu cat legea 18/1991 permitea unuia dintre mostenitori sa faca cererea in numele tuturor...
Cu scuzele de rigoare daca explicatia pare putin dura, insa oricine incepe o actiune in instanta de acest gen, ar trebui sa stie dinainte cu ce se va confrunta si care sunt sansele de castig.
Ultima modificare: Vineri, 27 Noiembrie 2009
Kyandra, moderator
scuze,cererea mea s-a pierdut[neinregistratata],nu cunosc amanuntele dar fiind indreptatita am fost trecuta pe titlul alaturi de sora mea,acuma fiul surorii[decedata] ma contesta si vrea sa ma scoata de pe titlu si sa ramana ea pe toata suprafata. ,se poate dupa 20 ani?ce pot invoca in apararea dreptului meu.multumesc

Alte discuții în legătură

Restituire legea 18 magda popescu magda popescu Va rog, un sfat. Este vorba de un teren care a apartinut strabunicului meu (decedat in 1964). La succesiunea dupa strabunicul meu au ramas mostenitori ... (vezi toată discuția)
Pe legea 18 Marius Popescu 1971 Marius Popescu 1971 Defunctul, decedat in \'84, are cinci copii pe care o sa-i denumesc: \"A\",\"B\",\"C\",\"D\",\"E\". In momentul de fata \"C\",\"D\" si \"E\" sunt decedati si ... (vezi toată discuția)
Radiere moªtenitori din titlul de proprietate gigelas gigelas Sunt 4 frati. Doar unul dintre ei face cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate conf.Legii nr.18/1991. Se emite titlu de proprietate,pe care ... (vezi toată discuția)