avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pe legea 18
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pe legea 18

Defunctul, decedat in '84, are cinci copii pe care o sa-i denumesc: "A","B","C","D","E". In momentul de fata "C","D" si "E" sunt decedati si ei la randul lor si au urmasi. In 1991, "C" depune cerere de retrocedare in nume propriu si inca una pe numele lui "B" ( asta rezulta din faptul ca in cerere numele este gresit). In 1999 se elibereaza Titlul de Proprietate, cum era si firesc, in baza adeverintelor, pe "B" si "C". Pana anul trecut nu s-a stiut de existenta Titlului si nici de persoanele care erau nominalizate pe el. Ar mai fi de spus ca in registrul agricol figureaza o suprafata de 3HA, iar pe Titlu sunt trecute 2.5HA fara vreun alt act din care sa reiasa diferenta.
Conform intelegerii verbale, tatal copiilor lasa clar loturile fiecaruia, astfel ca (fratii intelegandu-se intre ei) dupa retrocedare, "A", "B" si "C" isi muncesc fiecare partea de pamant ce li se cuvenea, ceilalti "D" si "E" fiind neinteresati.
Se poate dovedi ca "A" si-a muncit partea de pamant cat a mai avut putere sa o faca si, de asemenea, se poate dovedi ca abia anul trecut a luat la cunostiinta de existenta Titlului ( astfel incat sa fie in termenul de prescriptie).
Intrebari:
1. Ce sanse are "A" sa anuleze Titlul si sa obtina altul in care sa fie trecut?
2. Exista un termen minim ( in ani ) care sa fi muncit personal pamantul, astfel incat sa fie aplicata "acceptarea tacita a succesiunii" din partea fratilor?
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:42, 2 Februarie 2010
1. daca nu au formulat cerere in baza legii 18/1991, ceilalti mostenitori se considera ca au renuntat tacit la dreptul lor in favoarea celor care au facut cererea; legea 18/1991, spre deosebire de legile subsecvente ale fondului funciar, permiteau ca un singur mostenitor sa faca cerere in numele tuturor...asa ca se aplica si regula bunului simt. Anularea TP pe considerentul descris de dvs. se putea face, eventual pe calea invocarii nulitatii relative, care putea fi invocata in termen de 3 ani de la data emiterii TP. Nulitatea absoluta a unui TP poate fi invocata oricand si de catre orice persoana interesata, doar in baza motivelor enumerate in art. III din legea 169/1997, intre care nu se regaseste si cel ca unii mostenitori nu au facut cerere la vremea cuvenita.
Actiunea in revendicare introdusa pe calea dreptului comun nu prea are sanse de reusita in instanta....puteti incerca, cu ajutorul unui avocat, insa discutati deschis cu acesta, sa va spuna deschis cam la ce sa va asteptati.

2. Daca pentru terenul respectiv era emis TP si s-a platit impozit in regula de catre cei carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, nu puteti invoca uzucapiunea (dobandirea proprietatii pe calea posesiei)...chiar si asa, singura varianta in care ati putea sa invocati aceasta prescriptie achizitiva este o posesie de 30 de ani.

3. diminuarea suprafetei din TP fata de cea din registrul agricol s-a facut legal, de catre comisia locala de fond funciar, prin aplicarea cotei de reducere, in baza legii 18/1991:
art. 14(3): In cazul in care intre suprafata de teren a cooperativei agricole de productie, rezultata prin insumarea suprafetelor de teren aduse de cooperatori sau preluate in orice alt mod de cooperativa si suprafata de teren actuala au intervenit modificari atat in ce priveste suprafata totala, cat si pe categorii de folosinta, stabilirea proprietatii cooperatorilor sau a mostenitorilor acestora se face prin reducerea unei cote proportionale rezultate din scaderea suprafetelor legal folosite in alte scopuri din suprafata totala initiala si proportional cu categoriile de folosinta agricola existente. Nu vor fi afectati detinatorii de suprafete care au proprietati mai mici de 1 ha.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rectificare titlu de proprietate ADR_C ADR_C Buna ziua ! Va rog sa ma lamuriti daca se poate . Se considera greseala materiala transcrierea eronata a unei suprafete de teren in Titlul de Proprietate ... (vezi toată discuția)
Fond funciar born_bad born_bad Salut, va rog sa-mi spuneti si mie ce optiuni am. In1994 fratii mamei s-au prezentat la Notariatul de Stat, in calitate de mostenitori ai bunicii( decedata ... (vezi toată discuția)
Eliberare titlului de proprietate s-a fãcut legal? valixlm valixlm În anul 1998 un unchi a făcut cerere de moştenire de la unchiul său (frate cu tatal acestuia). Odată cu intrarea în vigoare a legii 67/1990 nepoţii ... (vezi toată discuția)