avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plata pensiei de intretinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plata pensiei de intretinere

Buna !
Din cate am inteles pensia se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
Intrebarea mea este -unde trebuie sa depun plangere pt neplata cu rea credinta a
a pensiei de intretinere de la data cererii chemarii in judecata pana la data propriuzisa a divortului?
As mai adauga faptul ca suntem divortati de 1 an,iar perioada restanta este de 6 luni.Am cerut amiabil si prin avocat,dar firma la care lucreaza mi-a raspuns ca ei nu au dreptul de a-i retine din salar.
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: angelaangela , utilizator 19:40, 13 Ianuarie 2015
Neplata , cu rea credinta, vreme de cel putin trei luni, a pensiei de intretinere, reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie.

Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate.

Plangerea penala prealabila reprezinta un act de procedibilitate si de pedepsibilitate .( in absenta acestui act de sesizare, actiunea penala nu poate fi exercitata ).

Pana la citirea actului de sesizare, reprezentat de la rechizitoriu, va puteti constitui parte civile, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.

Asadar, vor fi solictate sume de bani, cu titlu de daune morale si materiale.

Sumele de bani solicitate trebuie demonstrate printr-un probatoriu amplu .( orice pretentie care nu este dovedite este respinsa ).

Plangerea penala prealabila este adresata organelor judiciare( Politiei, Parchetului de pe langa Judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de petent ).

Daca obligatia legala de intretinere este indeplinita, prin remiterea sumelor de bani solicitate, chiar daca nu sunt intrunite cerintele imperative ale legii, instanta de judecata poate dispune amanarea aplicarii pedepsei ori suspendarea sub supraveghere a acesteia.( legiuitorul a prevazut un caz special de individualizare a pedepsei ).

Retragerea plangerii penale prealabile este totala, definitiva , neconditionata, este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.

Acesta reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.

De asemenea, daca demersul de natura penala se soldeaza cu un esec, puteti sa initiati acte de executare silita.( executarea silita este realizata, asadar, in toate formele sale, hotararea judecatoreasca este executorie de drept ).

Succes.

De înțeles, înțelegeți cum va scrie dvs în hotărâre.
Aveți de ales dacă depuneți plângere pt abandon la politie, ori apelați la executor pt a ii înființa poprire pe salariu.
Nu prea se intelege care este perioada pentru care nu v-a platit.
Daca nu v-a platit in ultimele 3 luni puteti face plangere la politie.
Daca vreti sa va recuperati pensia de intretinere pentru perioada de acum 1 an, atunci trebuie sa apelati la executor.
Mergeti la un executor, dati locul de munca si atunci firma ii va putea retine si din salariu.
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata pensie intretinere ContSters311042 ContSters311042 Buna ziua, In cazul in care tatal nu a platit pana acum pensia de intretinere a copilului, s-a strans o suma frumusica, stiu ca se poate executa silit, dar ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara neplatita anonima70 anonima70 Buna ziua!As avea o intrebare:ce pot sa fac daca tata copilului nu plateste pensia alimentara de 5luni?am apelet la un mediator dar nu sta de vorba cu el,nici ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)