Neplata , cu rea credinta, vreme de cel putin trei luni, a pensiei de intretinere, reprezinta elementul constitutiv al infractiunii de abandon de familie.
Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a persoanei vatamate.
Plangerea penala prealabila reprezinta un act de procedibilitate si de pedepsibilitate .( in absenta acestui act de sesizare, actiunea penala nu poate fi exercitata ).
Pana la citirea actului de sesizare, reprezentat de la rechizitoriu, va puteti constitui parte civile, in vederea recuperarii prejudiciului cauzat.
Asadar, vor fi solictate sume de bani, cu titlu de daune morale si materiale.
Sumele de bani solicitate trebuie demonstrate printr-un probatoriu amplu .( orice pretentie care nu este dovedite este respinsa ).
Plangerea penala prealabila este adresata organelor judiciare( Politiei, Parchetului de pe langa Judecatoria in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de petent ).
Daca obligatia legala de intretinere este indeplinita, prin remiterea sumelor de bani solicitate, chiar daca nu sunt intrunite cerintele imperative ale legii, instanta de judecata poate dispune amanarea aplicarii pedepsei ori suspendarea sub supraveghere a acesteia.( legiuitorul a prevazut un caz special de individualizare a pedepsei ).
Retragerea plangerii penale prealabile este totala, definitiva , neconditionata, este incidenta pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti.
Acesta reprezinta o cauza care inlatura raspunderea penala.
De asemenea, daca demersul de natura penala se soldeaza cu un esec, puteti sa initiati acte de executare silita.( executarea silita este realizata, asadar, in toate formele sale, hotararea judecatoreasca este executorie de drept ).
Succes.