avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de donatie

buna .v-as ruga sa ma ajutati intr-o problema de donatie.o sa povestesc pe scurt.bunica mea mi-a donat partea ei din imobilul unde locuieste .casa a fost a bunicului meu care a decedat .s-a facut succesiunea la mostenire venind sotia ,bunica mea, si cele 2 fete,matusa si mama mea.bunica si matusa mea mi-au donat partea lor iar mama mea acum vrea sa atace contractul de donatie facut de bunica catre mine spunand ca e dreptul ei la mostenire.precizez ca bunica mea inca traieste.pentru ca stiu ca, contractul de donatie poate fi atacat,chiar si castigat,v-as ruga sa ma ajutati sa gasesc o solutie.ce se poate face,se poate schimba contractul de donatie in vanzare cumparare sau ce pot face ,sau la ce sa ma astept.poate vi se pare ciudat ca mama mea vrea sa atace acest contract,eu sincer nu am mai vazut asemenea parinti,sunt si eu mama dar nu as putea face cu copilul meu asa ceva.in speranta ca ma veti ajuta si imi veti da un raspuns,va multumesc :(
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 12:13, 15 Iunie 2009
Atat timp cat bunica e in viata mama dvs nu poate sa atace actele de dispozitie precum donatia sau vanzarea facute de aceasta.

Doar dupa moartea bunicii daca prin aceasta donatie i-a fost incalcata rezerva succesorala de 1/3 - poate sa ceara reductiunea donatiei pe motiv de liberalitate excesiva.

In mod normal ,nu are ce sa faca mama dv.,actiunea in instanta va fi respinsa fiind in viata bunica dv..Exista insa o cale....daca bunica este considerata bolnava psihic,atunci mama va avea castig de cauza...sa speram ca nu...
dar daca ar fi contract de vanzare cumparare intre mine si bunica ,l-ar putea si pe acesta ataca dupa moartea bunicii?contractul de donatie mai poate fi schimbat in contract de vanzare cumparare?
Contratul de donatie nu se poate "schimbat" in contract de vinzare cumparare. Matusa dvs. v-a donat partea ce i-a revenit in urma succesiunii dupa bunicul dvs. Este limpede ca in ceea ce o priveste mama dvs. nu are nici o sansa sa atace acest act. In ceea ce o priveste pe bunica, nu este clar, v-a donat doar partea ce i-a revenit din succesiunea bunicului, sau v-a donat si partea din imobil care era cota ei proprie? In orice situatie, doar la decesul bunicii se va putea, eventual, ataca actul de donatie pentru a se stabili daca prin el s-a incalct cota rezervatara a mamei dvs., ce i s-ar cuveni din partea bunicii. In nici un caz, dupa opinia mea, nu se va putea anula in intregime donatia, ci doar ( repet, ca o eventualitate) in ceea ce priveste rezerva succesorala a mamei dvs. Poate, ar fi bine, ca sa va lamuriti si sa va linistitit, sa mergeti cu actele la un avocat, sa le studieze si sa va spuna, in concret cum stau lucrurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de mostenire reya reya buna ziua! ma numesc madalina si as dori sa va consult cu privinta la un act de mostenire. bunicii mei, parintii mamei mele, doresc sa incheie un act de ... (vezi toată discuția)
Donatia e indicata in cazul dat? chelaru_mihai chelaru_mihai buna seara! numele meu este chelaru mihai si am si eu o intrebare. bunica mea vrea sa imi faca acte pe apartamentul ei care defapt este o garsoniera, eu m-am ... (vezi toată discuția)
Succesiune diana_78 diana_78 Buna ziua. Mi-ar fi de folos daca m-ar putea ajuta cineva in legatura cu problema mea. Bunicul meu a decedat acum 3 ani, in viata ramanand doar bunica. Nu s-a ... (vezi toată discuția)