avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de handicap
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de handicap

Buna ziua!
Am o cunostiinta de 60 de ani, barbat, cu peste 30 de ani vechime in munca, ce a suferit un accident vascular cerebral, in urma caruia a ramas invalid cam pe toata partea stanga.
Asta se intampla in urma cu 3 luni, acum acest om este coasigurat de la sotie.
Sotia, dat fiind faptul ca are grija de el,a renuntat la programul de 8 ore la munca in favoarea unui part time de 4 ore. Asta inseamna ca are un salariu foarte mic din care trebuie sa ii asigure si sotului medicamentele si cam toate cheltuielile zilnice.
Sotia isi pune acum problema cum poate sa obtina o pensie de handicap pentru dansul si nimeni nu o lamureste de unde ar putea incepe cu dosarul pentru o astfel de pensie.
Care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmeze intr-o situatie ca asta?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:39, 13 Ianuarie 2015
Bună seara,

Fiind oarecum în cauză, permiteți-mi să vă dau detalii, cred de folos: În primul rând trebuie să întocmiți un dosar cu care vă prezențai la primăria orașului/satului unde domiciliază bolnavul. Printre acte aveți nevoie de o scrisoare medicală din partea medicului de familie și a medicului curant. Pentru a întocmi dosarul în urma căruia se va desfășura o anchetă socială din partea primăriei, ar trebui să vă interesați de ce acte mai aveți nevoie. După ce s-a întocmit acest dosar, îl depuneți la primărie.Primăria trimite la domiciliul bolnavului două persoane care efectuează o anchetă socială.( Pentru asta a trebuit să așteptăm mai mult de o lună). După ce se face ancheta, vă prezentați la primărie pt. a ridica rezultatul anchetei.
După asta trebuie să întocmiți un alt dosar, în acesta depunând și rezultatul anchetei sociale. Acest dosar îl depuneți la DGASPC-ul orașului de care aparține bolnavul. După ce depuneți și acest dosar, o să fiți programați la sediul DGASPC pentru a fi văzut bolnavul de o persoană competentă care constată că într-adevăr este bolnav.

O să aveți nevoie de foarte mult timp și răbdare, fiindcă este mult de umblat.

În cazul meu persoana bolnavă a fost declarată cu handicap permanent, aceasta primind o indemnizație de handicap de 235,00 de lei. În pofida faptului că dosarul a fost finalizat în luna oct., bolnavul fiind operat în luna aprilie, acesta a primit doar o singură indemnizație, retroactiv nu i s-a acordat nimic. O altă persoană care are semipareză, primește o indemnizație de handicap de 35,00 de lei !

În speranța că v-am fost de folos, vă doresc mult succes și multă răbdare !
Ultima modificare: Marți, 13 Ianuarie 2015
ethel, utilizator
1. Ati primit raspuns cim sa procedati pentru a primi indemnizatie de handicap.

2. - Se poate beneficia si de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

3. Indemnizatia de handicap se poate cumula cu pensia de invaliditate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de handicap + pensie de invaliditate lieutenantdata lieutenantdata Bună seara! AM doi copii, din care unul este cu handicap grav fără însoțitor, certificatul de handicap fiind pe perioadă nedeterminată. Ambii copii ... (vezi toată discuția)
Pensie persoana cu handicap gheorghecasy gheorghecasy as dori sa stiu care sunt procedurile de urmat pentru a obtine pensie pentru un bolnav psihic..in momentul de fata el detine doar ajutor social.multumesc (vezi toată discuția)
Pensie de boala (cancer) slytuta slytuta Am si eu o problema cu tatal meu. a fost diacnosticat cu cancer in gat limba si bolta palatina. conform calculelor de pe cartea de munca are o vechime de ... (vezi toată discuția)