Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025. Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →
Potrivit art. 48 alin. (8) si (9) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, asa cum a fost modificata prin O.U.G. nr. 80/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi a altor acte normative, incepand cu 1 ianuarie 2015, contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Avand in vedere aceasta prevedere legala, Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul inventar nu se mai utilizeaza incepand cu 1 ianuarie 2015.
Potrivit art. 49 alin. (8) din Codul fiscal, modificat prin O.U.G. nr. 80/2014, contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit au obligaţia să completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenţă fiscală şi nu au obligaţii privind evidenţa contabilă.
In conformitate cu prevederile art. 1 din Legea nr. 252/2003, privind Registrul unic de control, contribuabilii, persoane juridice înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, autorizate potrivit legii, au obligaţia să ţină registrul unic de control. Celelalte categorii de contribuabili pot ţine registrul unic de control, în funcţie de opţiunea acestora.
Precizam ca Jurnalul de vanzari si Jurnalul de cumparari sunt evidente obligatorii pentru toate persoanele impozabile, in scopul taxei pe valoarea adaugata, in conformitate cu art. 156 alin. (1) din Codul fiscal si pct. 79 alin. (2) din normele metodologice date in aplicarea art. 156, aprobate cu H.G. nr. 44/2004.