avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfaturi pentru curmarea prescriptiei
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfaturi pentru curmarea prescriptiei

Sumarul spetei este mai jos.
Rog pe cineva care are o idee excelenta la care nu m-am gandit pana acum, care sa fie mai eficienta decat argumentele de mai jos, sa imi ofere consiliere.

abia dupa 5 ani de la inceputul contractului de munca am introdus cererea de chemare in judecata avand obiect indemnizatie de delegare (diurna) pt majoritatea perioadei primilor 4 din acesti 5 ani, in care am fost delegat si mi-a fost platita doar extrem de partial
am identificat urmatoarele temeiuri de exceptie la prescriptie
1. eram delegat in strainatate, deci nu puteam sa imi exercit dreptul la actiune
2. diurna este menita pt intretinerea in timpul delegarii, si dreptul la actiune nu survine cu prestatiile succesive ale contractului de munca
3. clauze contradictorii in contractul de munca au facut imposibil angajatului sa cunoasca exact care sunt drepturile sale
4. la momentul anului 4, cand s-a dispus plata diurnei la valoarea corecta, am afirmat ca acela este un moment in care intimata a recunoscut datoria, prin urmare recunoasterea ucide prescriptia
5. platile partiale, in primii 4 ani, constituie de asemenea recunoasteri ale datoriei, cu acelasi efect de a ucide prescriptia
6. faptul ca intimata a introdus clauze ilegale in contract constituie infractiunea de inselatorie, care de asemenea are efectul suspendarii cursului prescriptiei
7. incompetenta avocatei care m-a reprezentat pana acum este un temei care m-a impiedicat sa imi exercit dreptul la actiune, in conditiile in care eu i-am pus in vedere sa formuleze cererea in termen, iar ea nu a facut acest lucru, considerand ca nu e nevoie
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 05:35, 6 Februarie 2015
In afara de recunoasterea datoriei, care presupune conditii pe care mi-e greu sa cred ca le indeplineste recunoasterea ca sa fie admisa in instanta, restul nu au rost a fi mentionate!
Totusi, cum spunea colegul, asa, discutii sterile fara date concrete si detalii, nu sunt de natura a clarifica o problema asa de tehnica cum e prescriptia si intreruperea ei!
Nu inteleg cum de in strainatate nu sunt curieri... nu inteleg unde ati gasit un astfel de argument. Eu una nu-l sustin. Sunt conditii concrete in acre se suspenda ori intrerupe prescriptia, nu asa, ca eram la piata... in Italia!
Mergeti la un jurist, nu sunt probleme de argumentat in lipsa lor!
AVLIL a scris:

Nu inteleg cum de in strainatate nu sunt curieri... nu inteleg unde ati gasit un astfel de argument. Eu una nu-l sustin.


Pentru termenele de prescriptie devin incidente dispozitiile Decretului nr. 167/1958 relativ la suspendare si intrerupere. De asemenea, se va aplica si repunerea in termen, in cazul existentei unor motive temeinic justificate, cum ar fi:... delegarea sau detasarea in alta localitate, participarea la evenimente internationale, lipsa din localitate a salariatului pe durata de curgere a termenului (Decretul nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva a fost abrogat la data de 1 octombrie 2011, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod civil; in prezent prescriptia extinctiva este reglementata in noul Cod civil.) (Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, vol. II, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003, p. 359-360)
Jurisprudenta a apreciat ca admisibile pentru repunerea in termen, urmatoarele motive: imposibilitatea de deplasare ca urmare a incapacitatii temporare de munca, delegarea si detasarea in alta localitate, starea de detentie. (Eufemia Vieru, Dumitru Vieru, Dreptul muncii, Editura Lucman, Bucuresti, 2004, p. 208)
De asemenea. (Alexandru Ticlea (coordonator), Codul muncii - adnotat si comentat, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, p. 685)
De asemenea. (Alexandru Ticlea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Tichindelean, Ovidiu Tinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucuresti 2004 808-809)
De asemenea. (Vlad Barbu, Dreptul muncii. Curs universitar, Editura Naţional, Bucureşti, 2003, p. 488)
De asemenea. (Olia-Maria Corsiuc, Solutionarea Conflictelor de munca, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, p. 173)



Eu una nu-l sustin.

Uite de ce nu merg la un jurist!
AVLIL a scris:

In afara de recunoasterea datoriei, care presupune conditii pe care mi-e greu sa cred ca le indeplineste recunoasterea ca sa fie admisa in instanta, restul nu au rost a fi mentionate!


Am avut o speta cu mai multi reclamanti fosti salariati in care parata a invocat prescriptia.
Argumentatia mea a fost urmatoarea:

1.3. În speţa de faţã, reclamanţii au fost angajaţii pârâtei şi în aceastã calitate primeau lunar, potrivit disp. Codului muncii, o anumitã sumã de bani, convenitã prin C.I.M. Aşadar, este vorba despre prestaţii periodice şi despre plãţi periodice.
1.4. Când sunt în discuţie datorii multiple nestinse, Codul civil (1865) stabileşte în Cartea a III-a, Titlul III – despre contracte şi convenţii –, Capitolul VIII – despre stingerea obligaţiilor, §3. - despre imputatia plãtii un set de reguli în art. 1110-1113 Cod civ. astfel:
Art. 1110. - Debitorul, avand mai multe datorii, al caror obiect este de aceeasi speta, are dreptul de a declara, cand plateste, care este datoria ce voieste a desface.
Art. 1111. - Debitorul unei datorii, pentru care se plateste dobanda, sau o rendita, nu poate, fara consimtamantul creditorului, sa impute plata ce face pe capital cu preferinta asupra renditei sau a dobanzii. Plata partiala, facuta pe capital si dobanda, se imputa mai intai asupra dobanzii.
Art. 1112. - Cand debitorul unor deosebite datorii a primit o chitanta prin care creditorul imputa aceea ce a luat special asupra uneia din aceste datorii, debitorul nu mai poate cere ca imputatia sa se faca asupra unei alte datorii, afara numai daca creditorul l-a amagit, sau l-a surprins.
Art. 1113. - Cand in chitanta nu se zice nimic despre imputatie, plata trebuie sa se impute asupra aceleia din datorii ajunse la termen, pe care debitorul, in acel timp, avea mai mare interes a o desface. In caz de o datorie ajunsa la termen si alta neajunsa, desi aceasta din urma ar fi mai oneroasa, imputatia se face asupra celei ajunse la termen.
Daca datoriile sunt de egala natura, imputatia se face asupra celei mai vechi; daca datoriile sunt in toate egale, imputatia se face proportional asupra tuturora.

1.5. În speţa de faţã, pârâta susţine cã din cauza faptului cã nu a fost acţionatã în judecatã mai înainte pentru unele dintre sumele datorate s-ar fi împlinit termenul de prescripţie extinctivã. În calea unei astfel de interpretãri stau însã urmãtoarele argumente:
1.5.1. Pârâta nu avea voie sã stabileascã de una singurã care datorie se stinge când face plata, fãrã acordul reclamanţilor, pentru cã art. 1113 stabileşte cã acest lucru se poate face numai dacã existã o stipulaţie în chitanţã privitor la imputaţie. Or, pârâta nu a fãcut dovada cã reclamanţii ar fi acceptat o astfel de imputaţie. Aşadar, prin plãţile fãcute de pârâtã s-au stins toate datoriile vechi, potrivit disp. Codului civil şi au rãmas doar datoriile mai noi. Or, pârata nu a fãcut dovada cã totalul sumei datorate fiecãrui reclamant este mai mare decât totalul sumei datorate pentru ultimii 3 ani cu consecinţa cã toate datoriile pârâtei sunt mai noi de 3 ani.
1.5.2. Dispoziţiile art. 16 lit. a din Decretul nr. 167/1958 potrivit cãrora prescripţia se întrerupe prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia. Cu alte cuvinte, datoritã faptului cã pârâta a plãtit unele sume de bani, chiar dacã nu în întregime, pe toatã durata pentru care se evocã prescripţia, odatã cu fiecare platã fãcutã – plata unei pãrţi din datorie fiind unul din mijloacele cele mai sigure de a verifica recunoaşterea datoriei – a început sã curgã un nou termen de prescripţie. Or, trebuie observat cã pentru niciunul dintre reclamanţi nu au trecut 3 ani de la ultima platã, lucru recunoscut chiar de pârâtã.
1.5.3. Un exemplu teoretic, poate pune în luminã comportamentul absolut fraudulos al pârâtei. Pentru a simplifica argumentaţia vom zice cã pârâta ar datora 10 lei/ lunã dar cã plãtea doar 9,50 lei însã nu lunar, ci la 40 de zile.
1.5.3.1. În 3 ani sunt 1095 zile (365*3) iar dacã plata se face în medie la 30 de zile rezultã 36,5 plãţi a câte 10 lei, adicã un total de 365 lei.
1.5.3.2. În acelaşi interval de timp, 1095 zile, dacã plata se face în medie la 40 de zile, plãtindu-se de fiecare datã câte 9,5 lei rezultã un total de 27,375 plãţi (1095/40), adicã o sumã totalã plãtitã în trei ani de doar 260,06 lei.
1.5.3.3. Se poate observa în exemplul acesta teoretic cã debitorul a plãtit cu 105 lei, adicã cu 28,76% mai puţin decât trebuia sã plãteascã folosindu-se de un dublu mecanism bazat pe plãţi mai mici fãcute cu întârziere.
1.5.3.4. în luna noiembrie a anului al 4-lea pârâta se apãrã invocând prescripţia pentru primele 10,5 luni susţinând cã dreptul angajatului la sumele datorate s-ar fi stins prin prescripţie.
1.5.3.5. În mod firesc, un comportament imoral ca cel descris la punctul 5.3 de mai sus nu poate conduce onorata instanţã la aceeaşi concluzie cât timp parata avea inclusiv obligaţia de a respecta dispoziţiile art. 161 din Codul muncii care stabilesc imperativ un privilegiu în favoarea salariaţilor dispunând cã salariile se plătesc înaintea oricăror alte obligaţii băneşti ale angajatorilor.


Tribunalul Arad a respins exceptia prescriptiei extinctive
[ link extern ]
Iar la Curtea de Apel n-am mai ajuns.



Este foarte simplu. Dacă nu va plac juriștii nu apelați la ei. Mi se pare lipsit de bun simt sa cereți păreri așa doar de dragul discuției, fără date concrete iar apoi când primiți sfaturi, dacă nu va convin sa dați vina pe juriști. Spor în continuare la găsit argumente juridice de unul singur.
UBIK, sunteti cel mai mare geniu pe care l-am intalnit vreodata!!!!
Dar este identica cu speta mea !!!!
Cu siguranta ca se justifica efortul sa ma critice 100000 de persoane, precum o face AlexCanciu... macar sa intalnesc 1 data in viata un om ca Dvs!!

Alte discuții în legătură

Repunere in termen prescriptie pe perioada delegarii aidu aidu Pentru termenele de prescriptie devin incidente dispozitiile Decretului nr. 167/1958 relative la suspendare si intrerupere. De asemenea, se va aplica si ... (vezi toată discuția)
Prescriere, intrerupere, suspendare ? e necesar repunere in termen de prescriptie ? Krissia . Krissia . Am un caz concret pe care poate specialistii ma pot ajuta sa-l lamuresc. 1. Decizie definitiva din ianuarie 2010 - litigiu de munca. Titlu [b]NECUANTIFICAT ... (vezi toată discuția)
Intrerupere vs suspendare curs prescriptie executare silita vas1955 vas1955 Daca un creditor porneste o actiune pauliana susceptibila de suspendare a cursului prescriptiei executarii silite , dar in acelasi timp porneste si oexecutare ... (vezi toată discuția)