avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit pe firma / limitare obligatii prin contract de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit pe firma / limitare obligatii prin contract de fideiusiune

Buna ziua,
am contractat un credit ca pers juridica.
Sunt administrator si angajat al firmei, detin 18 parti sociale, asociatul meu detine 2 parti sociale, a intrat ca asociat dupa putin timp de la primirea creditului. (Creditul a fost facut pentru activitati exclusiv desfasurate de noul asociat, desi actele de cooptare ca asociat au fost inregistrate la ORC dupa acordarea creditului).
La contractul de credit s-a facut o anexa numita contract de fideiusiune pe numele meu ca pers fizica, fiind administratorul firmei; ulterior s-a anexat/semnat inca un contract de fideiusiune pe numele noului asociat.
Acum, impreuna cu asociatul, am decis ca el sa devina administrator cu puteri depline, iar eu sa imi pastrez partile sociale (18) si calitatea de angajat, sau, chiar sa ii cesionez 17 din partile mele sociale (eu sa raman doar cu una singura- sau chiar deloc- dar sa imi pastrez calitatea de angajat in firma).
Nu exista alti asociati.

Intrebarea mea este:
Ce se intampla cu obligatiile si responsabilitatile mele ce decurg din contractul de fideiusiune pe numele meu, in trei situatii distincte :

1. daca cesionez asociatului 17 din 18 parti sociale (raman cu una singura) si asociatul (cu 19 parti sociale) devine administrator cu puteri depline, eu pastrandu-mi calitatea de angajat/salariat in firma

2.daca cesionez TOATE partile sociale asociatului care preia cu puteri depline si calitatea de administrator ( detinand totalul partilor sociale), iar eu imi pastrez doar calitatea de salariat/angajat al firmei

3.daca ies total din societate, cesionand toate partile sociale asociatului care devine administrator cu puteri depline si incetez si contractul individual de munca, nemaiavand vreo calitate in firma (nici de asociat, nici de angajat).

Pe scurt, doresc sa stiu,in temeiul acelui contract de fideiusiune pe numele meu ca pers fizica, intre ce limite mai raspund eu fata de obligatiile creditului respectiv, in cazul in care ratele acestuia nu sunt achitate corespunzator graficului de rambursare, catre banca.
Multumesc frumos, anticipat, pentru raspuns,

Maria Marinescu
mariamarinescu2011@gmail.com

Cel mai recent răspuns: Maria Adriana Marinescu , Consultant resurse umane 20:25, 30 Ianuarie 2015
In toate cele 3 cazuri raspundeti ca la inceput, adica in totalitate pentru obligatiile asumate prin contractul de fideiusiune. Sunt obligatii asumate in nume propriu, nu in considerarea calitatilor dvs. de asociat /administrator, la un moment dat. Deci, ca sa renuntati la contractul ala, trebuie ca banca sa isi dea acordul, ceea ce in 99,9999% din cazuri nu se intampla.
Intr-o discutie cu un consilier dintr-o alta banca, mi s-a spus ca atata vreme cat si celalalt asociat are un contract de fideiusiune anexat la acelasi contract de credit, responsabilitatile se transfera catre acesta din momentul in care nu mai am calitatea de asociat in firma.
Sper ca cineva sa ma lumineze suficient de mult ca sa stiu ce am de facut....
mariamarinescu2011 a scris:
... responsabilitatile se transfera catre acesta din momentul in care nu mai am calitatea de asociat in firma.

Se transfera pe naiba. Scrie in contractul ala ca se transfera? uitati-va si dvs. in el (in contract), eu cred 99,9999% ca nu scrie asa ceva. Pregatiti-va pentru ce-i mai rau, sincer.
Dle trandafir 2, un prim avocat consultat ieri, mi-a spus la fel: din momentul in care ies din firma si ramane doar asociatul celalalt, care are aceeasi calitate de garant pt credit, ca si mine, acela va raspunde. Fiti sigur, domnule, ca am citit si rascitit acel contract.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
Maria Adriana Marinescu, Consultant resurse umane
Da, sigur, va cred pe cuvand pe dvs. (insa nu cred in esenta celor spuse de dvs.). In cazul asta (prezentat de dvs.), problema este ca si rezolvata. Nu veti mai avea nico raspundere.
Dar ...la banca ati intrebat? Ei ce parere au? In fond parerea lor conteaza. Bafta multa!

Alte discuții în legătură

Incetarea calitatii de avalist cbogdan cbogdan In 2004 am infiintat o firma, detinand 50% din partile sociale si calitatea de administrator. Din 2006 nu m-am mai implicat deloc in firma, de aceasta ... (vezi toată discuția)
Decizii administrator cass4 cass4 am urmatoarea situatie in srl fondat de mama mea in 1991,am fost cooptata in 1992,in 1997 am devenit asociat unic si adm cu puteri depline. in 2001 am ... (vezi toată discuția)
Preluatori firme gabriel_mg gabriel_mg ce se intampla cu firmele preluate si in ce masura vor fi afectati vanzatorii ce masuri ar trebui sa ia un vanzator inainte de a da in preluare o firma pt ca ... (vezi toată discuția)