avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Incetarea calitatii de avalist
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Incetarea calitatii de avalist

In 2004 am infiintat o firma, detinand 50% din partile sociale si calitatea de administrator. Din 2006 nu m-am mai implicat deloc in firma, de aceasta ocupandu-se doar celalalt asociat (50%). Abia in 2007 am incheiat un proces verbal al AGA prin care cesionez toate partile sociale renuntand si la calitatea de administrator, fostul asociat preluand atat activul cat si pasivul si devenind unic asociat. Actul nu a fost inregistat nici la Reg Com si nici la Judecatorie.
In prezent pentru companie a fost declansata procedura de insolventa (creditori banca, 2 firme si statul). Hotararea AGA a fost prezentata la dosarul lichidatorilor iar raspunsul lor verbal a fost ca nu voi raspunde decat de datoriile facute inainte de data AGA.
In derulare exista un credit contractat la o banca, pentru care am semnat in 2007 un Bo in calitate de avalist. Creditul este in executare.
In urma cu 5 luni propus bancii sa achit jumatate din credit pentru a inceta calitatea mea de avalist dar nu am primit nici un raspuns pana in prezent. in cazul in care banca ar accepta, nu ar trebui sa semnez/primesc un document pentru a fi sigur ca dupa plata sumei propuse nu vor solicita sa achit si restul de bani? Nu stiu cum ar trebui sa pun problema din punct de vedere juridic? Ce solutii sunt pentru a inceta calitatea de avalist? trebuie consultata si firma care se ocupa de insolventa?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 15:19, 21 Ianuarie 2010
in primul rand ar trebui sa vorbiti cu cei din firma de insolventa pentru a vedea daca s-au facut plati catre banca sau cat a mai ramas din debitul catre banca. Apoi, discutati cu banca
Calitatea de avalist nu inceteaza prin simpla achitare a 1/2 din contravaloarea BO avalizat...raspundeti solidar si indivizibil cu emitentul BO, astfel ca banca va poate urmari in continuare pentru a recupera integral c-val BO avalizat de dvs.
In privinta datoriilor SC in insolventa, dvs. trebuie sa va aparati in cazul in care vi se va cere angajarea raspunderii patrimoniale, demonstrand in fata judecatorului sindic cum ca nu ati avut calitatea de administrator decat pana in anul 2006, si ca in 2007 ati si cesionat partile dvs. sociale.
Problema este ca simplul act de cesiune nu este suficient, pentru ca nu l-ati inregistrat la ORC el nu este opozabil tertilor si trebuie aduse si probe suplimentare - de ex. audierea fostului asociat, care sa recunoasca faptul ca singur a administrat firma.
Din practica, va pot spune ca intr-un caz ca al dvs. aveti mari sanse sa nu vi se antreneze raspunderea; trebuie doar sa probati ca in fapt, nu ati mai exercitat functia de administrator din anul 2006. Daca firma a intrat acum in insolventa, este f. putin probabil ca deciziile dvs. de administrator din anii 2005-2006 sa ii fi provocat insolventa peste 4 ani...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune firma cu linie de credit raducumic raducumic Detin o firma care a contractat o linie de credit pentru care a semnat ca garant administratorul ca persoana fizica si tot ca persoana fizica a avalizat bilete ... (vezi toată discuția)
Probleme cu cesiunea firmei maximtgv maximtgv Buna ziua, detin o societate cu 2 asociati 50%-50%. Acum din anumite probleme aparute intre noi dorim sa cesionam partile altuia. Intrebarea mea este in ce ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat anders anders Buna ziua. Fiind asociat intr-o societate comerciala am avalizat un bilet la ordin ca garantie pentru un credit luat de societate. Am cesionat partile sociale ... (vezi toată discuția)