avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... decizii administrator
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

decizii administrator

am urmatoarea situatie
in srl fondat de mama mea in 1991,am fost cooptata in 1992,in 1997 am devenit asociat unic si adm cu puteri depline.
in 2001 am cesionat 50 la suta altcuiva care e si el adm _fara puteri depline
in 2005 am achizitionat un auto in leasing dar care a fost platit din banii proprii,acum termanindu_se ctr de leasing cum pot intra in posesia masinii,eu fiind in judecata cu asociatul care vrea sa ma excluda din soc fara a avea nevoie de semnatura lui.
va rog astept un raspuns urgent
multumesc
Cel mai recent răspuns: cass4 , utilizator 11:59, 26 Februarie 2010
Depinde de ceea ce se specifica in actul constitutiv. Oricum sumele achitate de catre dvs pentru masina sunt bani pe care ii puteti ridica de la casieria societatii, pentru ca acestia constituie creditare societate de catre asociat si ar trebui sa fie evidentiati in contul de creditari. daca aveti puteri depline puteti instraina masina, dar nu pe numele dvs deoarece este bunul societatii iar dvs sunteti administrator.
pentru ce motive doreste sa va excluda?
multumesc ca mi-ati rasp atat de repede
este o poveste mai lunga.e vb de un hotel pe care mama l-a avut in adm din 1980,apoi ne-am privatizatdupa 1990.in 2001 din lipsa de bani pt avansul necesar leasingului imobiliar am cesionat 50 la suta acestui individ.in 2004 in urma unor divergente,el a imputernicit-o pe sora lui sa adm ,dar fara acordul meu.in 2007 s-a achitat si ultima rata de leasing la hotel,deci am devenit proprietari.atunci a considerat ca trebuie sa ma excluda din soc.ca am tel mobil pe firma pe care l-a gasit cand a intrat in firma,ca am ahizitionat o cada "speciala"=adica cu hidromasaj,ca am renovat apt cu bani din firma ca masina de care e vb o folosesc in interes propriu si alte asemenea prostii...
la cesionarea act. insa asociatul a depus banii care mi se cuveneau mie ca o creditare societate insa fara contract bani care au fost ridicati de ei din banca pe baza unui ctr nelegal.eu m-am interesat daca eu fiind adm cu puteri depline pot face o fact de vanzare cump pe numele meu pt masina dar av mea a zis ca puteri depline inseamna numai drept de reprezentare deci nu pot sa instrainez bunuri ale soc fara acordul asociatilor,iar in nsituatia data ei nu vor fi de acord chiar dimpotriva...ma mai gandesc sa renunt la calitatea de adm,ca sa nu mai am bataie de cap dar cred ca si aici trebuie acordul lor! chiar mi-ar ajuta si alte opinii sau strategii... va multumesc
Sa inteleg ca se bazeaza pe art 222 lit. c. Ghinion, pentru ca litera c prevede asociatul cu raspundere nelimitata.Nu au legatura puterile depline din administratie cu raspunderea nelimitata a asociatului. Dumneavoastra sunteti asociat cu raspundere limitata, aveti un srl, deci raspundeti in limita capitalului social.
In momentul in care ati facut contractul de cesiune , ati declarat ca ati primit contravaloarea partilor sociale?
De ce nu atacati contractul nelegal, prin care a ridicat bani din firma? Presupun ca ati facut cerere reconventionala in dosarul cu excluderea.
In orice caz, daca cererea se bazeaza pe lit.d , respectiv frauda , aceasta poate fi considerata, in principiu, orice actiune sau inactiune intentionala savarsita de asociatul administrator. Sanctiunea excluderii poate fi aplicata asociatului administrator pentru actiunile sau inactiunile frauduloase in dauna societatii, deci pentru un delict intentionat savarsit.Elementul subiectiv rezulta din natura faptelor sanctionate si anume intentia, autorul faptelor delictuale urmarind sau acceptand un profit din activitatea sa delictuala.
daca cererea acestuia se intemeiaza pe ceea ce imi enumerati dumneavostra , imi este greu sa cred ca va avea succes in a proba frauda.
In ceea ce priveste functia de administrator pe care o detineti, cu puteri depline, este interesant de vazut care sunt limitarile acestuia si daca actul constitutiv prevede ca administrati impreuna sau separat.
in statutul soc .initial,la fondarea soc de catre mama mea,la cap4 =conducerea si adm soc = printre alte pct,se specifica urmatoarele-soc este condusa de asociatul unic A.S.si exercita atributiile prevazute de lege ptr AGA.In aceasta calitate are urmatoarele atributiuni princ.=decide cu privire la executarea de de reparatii capitale si realizarea de investitii noi=hotaraste asupra organului executiv de conducere al soc.,numind membrii acestuia,ii stabileste atrib.si raspunderile=hotaraste asupra oricaror alte probleme din competenta sa potrivit legii sau prezentului statut.
cand am intrat si eu alaturi de mama mea in soc in 1992,s-a certificat ca noi 2 avem calitatea de adm cu puteri nelimitate.
apoi mama a iesit in 1997-98 si am devenit eu asociat unic,si in 2001 cand a fost cooptat actualul asociat,in rezolutie scrie-se prelungeste mandatul meu de adm
-se numeste in functia de adm dl X si atat,fara alte specificari
acum pe mine ma intereseaza cum pot si daca pot lua masina,chiar daca nu pe numele meu fara sa cer acordul celuilalt adm si fara sa fiu supusa sanctiunii nulitatii absolute si fara sa am probleme la proces,fiindca ma tem ca ei vor folosi asta in justitie impotriva mea daca nu am si acordul lor.am inteles ca nu pot sa iau decizia de una singura fiindca sunt 2 adm.si nu inteleg ce atributii are un adm cu puteri nelimitate,si daca asociatul adm nu are si el aceleasi puteri,atunci care sunt ale lui
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituire srl cu asociat unic si administrator neasociat!! help pls corbul60 corbul60 Buna, Va rog sa ma ajutati cu sfaturi in urmatoarea problema: Persoana x(viitor administrator SRL) a rezervat denumirea SRL pentru inmatriculare. ... (vezi toată discuția)
Pf imputernicita notarial DiaD DiaD O PF rezidenta, care nu este angajata a societatii, imputernicita notarial de catre asociatul unic-administrator, cu puteri nelimitate, poate lua orice ... (vezi toată discuția)
Vanzare bunuri din patrimoniul srl-ului de catre asociat productionmaria productionmaria Buna ziua Suntem o firma (SRL) cu 2 asociati ( fiecare cu cate 50% ) . Celalalt asociat poseda si functia de administrator al acestei societati ... (vezi toată discuția)