avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Penalizari intarziere plata pt dosar RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Penalizari intarziere plata pt dosar RCA

Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie:
- In anul 2010 am fost implicat intr-un accident in urma caruia eu am suferit vatamari corporale si autoturismul a fost distrus complet.
- Deoarece celalalt conducator auto nu a recunoscut ca e de vina si avand in vedere vatamarea corporala, a fost deschis dosar penal.
- In martie 2014 Parchetul a dat solutie la dosar si am inceput procedura de recuperare a daunei la asiguratorul vinovatului in baza politei RCA.
- In luna iulie 2014 am cazut de acord asupra sumei si am semnat cererea de despagubire, urmand ca plata sa se faca in 10 zile cf Ordinului 14/2011 al CSA.
- Plata a fost efectuata cu o intarziere de 70 zile.
- Am notificat asiguratoru ca trebuie sa plateasca, conform Ordinului 14/2011 al CSA, o penalizare de 0.2% din suma totala pentru fiecare zi de intarziere.
- Desi au trecut 4 luni de la acea notificare nu am nici un raspuns de la asigurator si telefonic mi se spune ca dosarul este la Dep Daune, fara alte explicatii.
- Am sesizat ASF si....culmea, ei ASF-ul au primit raspuns de la asigurator ca s-a calculat o suma pt intarziere si urmeaza afi platita. Dar suma transmisa catre ASF a fost stabilita in baza Ordinului 5/2010 al CSA, act normativ ce este ABROGAT!
Intrebarile mele ar fi:
1 Cum se calculeaza corect penelizarea pt intarzierea platii?
2 Daca e cazul sa chem in judecata asiguratorul, carei instante sa ma adresez? Avand in vedere ca dosarul a fost intocmit la Suc Tg Mures iar aprobarile si platile se fac de la Bucuresti.
3 Exista si alta cale de a rezolva aceasta situatie?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: GRECU | GORDE - Avocati , Avocat 16:24, 23 Ianuarie 2015
Buna ziua,

1. Se are in vedere ordinul CSA in vigoare la data producerii accidentului.
2. Se poate introduce actiune la instanta de la domiciliul Dvs., potrivit art. 115 noul cod proc. civ.
3. Dvs. ati realizat demersurile pentru rezolvarea pe cale amiabila a litigiului - pasul urmator ar fi introducerea actiunii in instanta.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata acord dauna dac_ian dac_ian In urma unui accident din noiembrie 2013, culpa celalalt sofer, city insurance imi propune si accept suma de 13500 lei ca si despagubiri totale fara alte ... (vezi toată discuția)
Fga nu precizeaza pana cand sunt obligati sa plateasca despagubirile creditorilor adrianomb adrianomb Buna ziua, Dupa hotararea definitiva care precizeaza ca societatea Astra este in faliment, am observat ca Fondul de Garantare a Asiguratilor nu raspunde la ... (vezi toată discuția)
Asigurare casco la astra dianahasca dianahasca In iulie 2012 sotul meu a avut accident cu masina firmei,masina avand asigurare Casco la ASTRA.S-a constatat dauna totala si dosarul a intrat la plata pe 18 ... (vezi toată discuția)