avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Citatie la judecatorie ca parte vatamata - trebuie sa ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Citatie la judecatorie ca parte vatamata - trebuie sa ma prezint in mod obligatoriu?

Buna seara,

Ma aflu in urmatoarea situatie: mi s-a furat portofelul in urma cu o luna, iar faptasul a fost prins chiar atunci. Imediat dupa ce am fost eu audiat la politie in seara respectiva, s-a dispus inceperea urmaririi penale. Eu mi-am recuperat partial actele si am declarat ca nu mai am nicio pretentie.

Acum am primit citatie sa ma prezint peste o saptamana la judecatoria sectorului 3 in calitate de parte vatamata.
Printre mentiunile citatiei, se specifica si urmatoarele:
"In cazurile prevazute de art. 90 si art. 93 alin. 4 din Legea 135/2010 privind Codul de procedura penala, apararea este obligatorie, iar in cazul in care partea nu isi alege un avocat care sa se prezinte la termenul fixat, i se va desemna un aparator din oficiu."

Tinand cont ca nu am nicio pretentie de la persoana acuzata, sunt totusi obligat sa ma prezint? Daca da, mentiunea de mai sus inseamna ca mi se va desemna un avocat din oficiu? Nu inteleg care ar fi rolul acestuia.

Intreb daca este obligatoriu sa ma prezint deoarece as prefera, in masura in care este posibil, sa evit eventualele discutii cu persoana acuzata si/sau prietenii/rudele ei, care fac parte din lumea interlopa.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: adimg , utilizator 13:21, 19 Ianuarie 2015
Puteti sa nu mergeti la judecata.
Daca el recunoaste veti scapa de deraj...
1. Nu sunteti obligat sa va prezentati la judecata.
2.Mentiunea aceea nu se refera la dvs. ci la inculpat ( citatiile sunt tipizate care se trimit partilor si au acelasi continut indiferent de calitatea partii din dosar.).
3.Aveti posibilitatea sa formulati o cerere prin care solicitati ca instanta sa ia act ca intelegeti sa nu va constituiti parte civila in procesul penal si de asemenea prin care sa solicitati judecarea in lipsa potrivit disp.art 353 al.6 din n.cod de proc,pen.
Aveti in vedere si disp.art.353 al.4 pe care le aveti mai jos:
Art.353 n.c.pen.
Citarea la judecată
(1) Judecata poate avea loc numai dacă persoana vătămată şi părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită. Inculpatul, partea civilă, partea responsabilă civilmente şi, după caz, reprezentanţii legali ai acestora se citează din oficiu de către instanţă. Instanţa poate dispune citarea altor subiecţi procesuali atunci când prezenţa acestora este necesară pentru soluţionarea cauzei. Înfăţişarea persoanei vătămate sau a părţii în instanţă, în persoană sau prin reprezentant ori avocat ales sau avocat din oficiu, dacă acesta din urmă a luat legătura cu persoana reprezentată, acoperă orice nelegalitate survenită în procedura de citare.

(2) Partea sau alt subiect procesual principal prezent personal, prin reprezentant sau prin apărător ales la un termen, precum şi acela căruia, personal, prin reprezentant sau apărător ales ori prin funcţionarul sau persoana însărcinată cu primirea corespondenţei, i s-a înmânat în mod legal citaţia pentru un termen de judecată nu mai sunt citaţi pentru termenele ulterioare, chiar dacă ar lipsi la vreunul dintre aceste termene, cu excepţia situaţiilor în care prezenţa acestora este obligatorie. Militarii şi deţinuţii sunt citaţi din oficiu la fiecare termen.

(3) Pentru primul termen de judecată, persoana vătămată se citează cu menţiunea că se poate constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătoreşti.

(4) Neprezentarea persoanei vătămate şi a părţilor citate nu împiedică judecarea cauzei. Când instanţa consideră că este necesară prezenţa uneia dintre părţile lipsă, poate lua măsuri pentru prezentarea acesteia, amânând în acest scop judecata.

(5) Abrogat.

(6) Pe tot parcursul judecăţii, persoana vătămată şi părţile pot solicita, oral sau în scris, ca judecata să se desfăşoare în lipsă, în acest caz nemaifiind citate pentru termenele următoare.

(7) Când judecata se amână, părţile şi celelalte persoane care participă la proces iau cunoştinţă de noul termen de judecată.

(8) La cererea persoanelor care iau termenul în cunoştinţă, instanţa le înmânează citaţii, spre a le servi drept justificare la locul de muncă, în vederea prezentării la noul termen.

(9) Participarea procurorului la judecata cauzei este obligatorie.

(10) Completul învestit cu judecarea unei cauze penale poate, din oficiu sau la cererea părţilor ori a persoanei vătămate, să preschimbe primul termen sau termenul luat în cunoştinţă, cu respectarea principiului continuităţii completului, în situaţia în care din motive obiective instanţa nu îşi poate desfăşura activitatea de judecată la termenul fixat ori în vederea soluţionării cu celeritate a cauzei. Preschimbarea termenului se dispune prin rezoluţia judecătorului în camera de consiliu şi fără citarea părţilor. Părţile vor fi citate de îndată pentru noul termen fixat.



Multumesc!
Voi formula cererea de care ati mentionat si o voi trimite catre judecatorie cu confirmare de primire.
Degeaba formulati o astfel de cerere.
Daca au nevoie sa va audieze este fara sens cererea...
Daca nu vor se termina procesul fara sa veniti...
Buna ziua,

Am trimis saptamana trecuta cererea de judecare in lipsa catre judecatorie.

Astazi, in aceeasi speta am primit prin curier o invitatie la mediere din partea unei societati civile profesionale de mediatori, in care ma roaga sa accept invitatia de a participa maine (adica cu 2 zile inainte de data procesului) la o sedinta de mediere. Se pare ca cererea aceasta de mediere a fost facuta de persoana acuzata prin avocatul acesteia.
In invitatie se specifica: "In situatia in care dupa informarea legala, veti fi de acord, pot fi rezolvate prin procedura medierii neintelegerile ce fac obiectul dosarului aflat pe rolul Judecatoriei. Va rugam sa va exprimati optiunea cu privire la acceptarea procedurii de mediere...."

Ce sa fac? Sa ma prezint la mediere? Tinand cont de faptul ca am declarat, atat la politie cat si in cererea adresata judecatoriei, ca nu am niciun fel de pretentie si ca nu ma constitui parte civila, trebuie totusi sa particip la aceasta procedura?

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta partilor intr-un proces. planoristul planoristul Accident rutier cu victima decedata. Inculpatul nu se prezinta la termene fiind reprezentat de fiecare data de avocat desi este acuzat de ucidere din culpa ... (vezi toată discuția)
Citatie Micutu112 Micutu112 Buna ziua.Sunt citat intrun dosar in calitate de parte civila.E vorba de furtul unei biciclete.Am cerut in reclamatie suma de 300 ron.Autorul este ... (vezi toată discuția)
Prezenta la sedinte a inculpatului, in procesul penal tija tija Buna ziua, Am un proces penal pe rol, suntem in faza cercetarii judecatoresti, iar in urma cu 3 luni instanta a dispus ca nu mai suntem obligati sa ne ... (vezi toată discuția)