Buna, sunt angajat ca reprezentant de vanzari si as avea cateva intrebari:
1)sunt legale amenzile in cadrul firmei? de ex:" trimiterea intarziata a raportului zilnic de activitate: amenda 20 lei" sau pentru lipsa nemotivata de la locul de munca, in afara de avertisment, este legala amenda de 100 lei (sub forma de amenda nu reducerea disciplinara a salariului de baza)?
2)este legala reducerea reducerea salariului de baza cu mai mult de 30%( nu cu scopul de a recupera daune ci ca "masura disciplinara in cazul in care nu se atinge target-ul de vanzari")? Nu mai spun ca target-ul respectiv nu este trecut in contractul de munca si nici in vreun act aditional, nici macar nu l-am semnat pe vreun alt tip de act, doar mi s-a impus verbal.
3)in cazul in care nu sunt legale, pot sa astept cu reclamatiile oficiale inca 2-3 luni (fiind vorba de drepturi salariale) pana cand voi demisiona? Ideea ar fi sa nu incepem scandalul acuma ca sigur gaseste ceva sa-mi desfaca contractul,avem atatea proceduri interne ca nici el nu le stie pe toate. Eu platesc amenzile acum dar vreau sa le recuperez la sfrasit.
Va multumesc anticipat!
1.Amenzile sunt ilegale. Nu pot fi alte sanctiuni in afara celor prevazute in Codul muncii:
Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
2. Nu se pot da amenzi disciplinare. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 265. - (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeasi abatere disciplinara se poate aplica numai o singura sanctiune.
3. Drepturile salariale se prescriu dupa 3 ani, conform Codului muncii:
Art. 166. - (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
4. Pentru a recupera drepturile banesti retinute ilegal trebuie sa aveti probe. Daca s-au retinut pe statul de plata, asta este cea mai buna proba.
banuiesc ca amenzile nu sunt inregistrate ca retineri pe statul de plata, ar fi acelasi lucru cu o sanctiune de reducere a salariului
eu cred ca plateste personal si sper ca primeste in schimb ceva, cum ar fi o chitanta.
indiferent ce primeste in momentul platii sa le pastreze si la plecare sa il dea in judecata pentru recuperarea platilor si eventual sa ceara despagubiri morale pentru stresul indus la locul de munca prin aceste amenzi ilegale...
Atat amenzile disciplinare, precum si retinerile salariale fara acordul expres al salariatului sau in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile sunt ilegale.
In cazul in care aveti astfel de probleme, va puteti adresa instantei de judecata....si veti avea castig de cauza.
Amenzi salariati
d_roxana
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: o persoana juridica poate aplica amenzi angajatilor in caz ca nu poarta echipamentul individual de protectia ... (vezi toată discuția)