avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bun propriu - casa -
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bun propriu - casa -

Buna ziua! Mama a primit o casa de la actualul sot (casatorita doar religios),cu drept de habitatie pentru el,cu contract de vanzare-cumparare. Intrebarea mea este daca ea are dreptul sa isi ia copilul sa locuiasca in acea casa, sotul ei fiind impotriva. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ClydeS , utilizator 17:48, 30 Ianuarie 2015
Casatoria religioasa nu se poate face inaintea celei civile. Deci sunt sau nu casatoriti ?

Vanzarea intre soti este interzisa.

Daca i a vandut necasatoriti fiind si si-a rezervat uzufructul viager inseamna ca are drept de folosinta asupra imobilului nu si de dispozitie, deci mama poate dispune de acel bun.

La nivel teoretic, pt ca practic nu stiu daca vor putea convietui impreuna daca nu se doreste acest lucru.
Vanzarea intre soti nu este prohibita, potrivit Codului civil in vigoare.

Art. 317
Independenţa patrimonială a soţilor
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.

(2) Fiecare soţ poate să facă singur, fără consimţământul celuilalt, depozite bancare, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu acestea.

(3) În raport cu instituţia de credit, soţul titular al contului are, chiar şi după desfacerea sau încetarea căsătoriei, dreptul de a dispune de fondurile depuse, dacă prin hotărâre judecătorească executorie nu s-a decis altfel.


Asadar, mama dumneavoastra are calitatea de nud proprietar.


Dreptul de posesie si de folosinta asupra bunului ii apartin celui care exercita dreptul de abitatie viagera.( jus possidendi si jus fruendi sunt desprinse din continutul dreptului de proprietate ).


Proprietatea, "dezgolita" de o parte din atributele sale, va fi din nou deplina cand este incheiat exercitiul dezembramantului dreptului de proprietate.


Asadar, dreptul de abitatie viagera- drept real principal, derivat, esentialmente temporar, se va stinge cand va deceda titularul.


Nuda proprietate poate fi instrainata.


Mama dumneavoastra trebuie sa respecte exercitiul liber si nestingherit al titularului dezemembramantului dreptului de proprietate.



Asadar, mama dumneavoastra nu are dreptul de a locui in acest imobil.



Daca titularul dreptului de uzufruct nu permite sederea in imobil, aceasta poate fi evacuata, uzandu-se de procedura speciala , ori de procedura transata pe calea dreptului comun.


Succes.
Ultima modificare: Joi, 15 Ianuarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
cumva va contrazice-ti singura??? poate folosi dar nu dispune este corect!!!?
Au facut doar cununie religioasa, stiu ca nu se poate fara cea la starea civila, dar sunt si preoti care trec cu vederea. Mama are actele de proprietate pentru casa si locuieste si fratele meu mai mic cu ea. Eu credeam ca daca sotul ei are drept de abitatie inseamna doar ca poate locui acolo pana la moarte, nu ca ar mai avea si alte drepturi.
Eu credeam ca daca sotul ei are drept de abitatie inseamna doar ca poate locui acolo pana la moarte, nu ca ar mai avea si alte drepturi.

Asa si e, barbatul locuieste pana la deces, mama e proprietara, insa proprietatea e golita de continut, dreptul de folosinta il are barbatul, asa ca in acea casa sta pana la decesul lui numai cine doreste el.

Alte discuții în legătură

Am cumpărat două imobile ca nud proprietar, fără să știu în acel moment ce înseamnă asta. ce drepturi am cât timp uzufructuarul este în viață? mrctm mrctm In 2016 am cumparat prin contract de vanzare-cumparare o casa si un teren de la persoana cu care am convietuit in concubinaj 16 ani. Cand am incheiat ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)
Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)