Din cate inteleg, termenul de acceptare a unei mosteniri este de sase luni de la decesul persoanei mostenite. Intrebarea mea este legata de cazul in care unul dintre mostenitori, in speta unicul fiu al decedatului, nu este anuntat de catre sotul supravietuitor al defunctului (cea de-a doua sotie, fara legatura de rudenie cu fiul supravietuitor). Asadar, acesta pierde dreptul de a mosteni tatal decedat, daca nu a fost instiintat cu privire la deces, ba chiar este minti in repetate randuri la telefon, tocmai cu intentia clara de a nu se prezenta la notar si cere dezbaterea mostenirii ?
Art. 1103
Termenul de opţiune succesorală
(1) Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.
(2) Termenul de opţiune curge:
a) de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
b) de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
c) de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
d) de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
(3) Termenului prevăzut la alin. (1) i se aplică prevederile cuprinse în cartea a VI-a referitoare la suspendarea şi repunerea în termenul de prescripţie extinctivă.
Multumesc, este evident ca asemenea probleme, odata deschise, se rezolva prin avocat.
Deocamdata, insa, vreau sa stiu in ce pozitie ma aflu, pentru ca teoretic este inca posibil sa fie o dezbatere amicala, si ar fi anormal sa vii cu avocat, cand toate lucrurile sunt calme si se impart conform dreptului civil.
Ceea ce nu stiu, insa, este data exacta a decesului, adica nu am vazut niciun act, ci doar am aflat verbal despre o data, si ma tem ca am dubii asupra acestei informatii.
Ca sa pricep, insa, mai bine, o mostenire trebuie acceptata la notar, corect ? Totusi, cand sotia supravietuitoare se duce la notar ca sa accepte mostenirea in contextul in care are intentia de a amana informarea fiului defunctului cu privire la moartea tatalui sau, acest notar o intreaba daca defunctul are copii, daca exista si alti mostenitori, secundari, corect ? Or, daca sotia supravietuitoare zice ca da, exista un fiu insa minte in continuare si spune ca nu are adresa lui, nu stie niciun numar de telefon samd, notarul ce face ? Lasa mostenirea toata pe mana cuiva care nu spune adevarul ?
In cazul in care nu ați știut data decesului instanta va poate repune in termenul de opțiune succesorala. Iar daca notarul a solutionat deja succesiunea se anulează in instanță certificatul de moștenitor.
Recurs
Vlad2013
Buna dimineata,
Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)