avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen acceptare mostenire depasit din motive ce nu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen acceptare mostenire depasit din motive ce nu tin de vina mostenitorului

Buna ziua,

Din cate inteleg, termenul de acceptare a unei mosteniri este de sase luni de la decesul persoanei mostenite. Intrebarea mea este legata de cazul in care unul dintre mostenitori, in speta unicul fiu al decedatului, nu este anuntat de catre sotul supravietuitor al defunctului (cea de-a doua sotie, fara legatura de rudenie cu fiul supravietuitor). Asadar, acesta pierde dreptul de a mosteni tatal decedat, daca nu a fost instiintat cu privire la deces, ba chiar este minti in repetate randuri la telefon, tocmai cu intentia clara de a nu se prezenta la notar si cere dezbaterea mostenirii ?
Cel mai recent răspuns: rmstvrch , utilizator 22:46, 26 Ianuarie 2015
Motivati f bine Cererea de repunere in termen pentru acceptarea succesiunii (in instanta).

Suspendarea termenului de prescripţie intervine în caz de forţă majoră, ceea ce presupune un eveniment exterior, imprevizibil, inevitabil şi invincibil, care creează o imposibilitate absolută de a acţiona. Motivele invocate de recurent, şi anume faptul că nu a avut o relaţie cu autorul sau că i s-a ascuns decesul acestuia nu pot constitui cazuri de forţă majoră care să ducă la suspendarea termenului de prescripţie a dreptului de opţiune succesorală pentru că sunt împrejurări care puteau fi evitate şi care nu ţineau de evenimente insurmontabile.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

@ themis

Desi ati scris mult, relevant este doar faptul ca nu va fi repus in termen pentru motivele expuse si nu ceea ce prevede legea in acest caz prin raportare stricta la motivele expuse de user.
Nu conteaza ce prevede legea in acest caz deoarece nu il ajuta in ceea ce priceste repunerea in termen.

Cu toate acestea, sanse poate avea dar nicidecum daca abordeaza problema cu repunerea in termen unde, cum aratam , nu are sanse...in instanta...



avocat_lascoschi, legea nu prevede decat un singur lucru: existenta motivelor temeinice. Ramane la latitudinea judecatorului sa stabileasca cat de temeinice sunt motivele invocate. Tocmai de aceea solutia jurisprudentiala citata (interpretarea ei per a contrario, mai bine zis) constituie un punct de plecare.

Oricum ar fi, cred ca solutia mentionata de mine este de preferat celei potrivit careia ar fi util pentru user sa ia legatura cu un avocat pentru pregatirea apararii.
Multumesc pentru interventii.

Termenul de un an de la deces a expirat. Intre timp, in ultimele zile, am reusit sa aflu, prin surse complexe, data exacta a decesului si cimitirul unde a fost inhumat.
Am aflat ca ar exista si un testament in care presupun ca nu sunt inclus.

Acum, in termenul de un an de la deces sunt doua variante:

1. sotia tatalui meu sa fi facut in termenul de un an de la deces acceptarea la notarul care o reprezinta (si care din cate am aflat este acelasi notar care a redactat si testamentul, el stiind din cate am aflat pe surse despre faptul ca exista un fiu)

2. sotia tatalui meu sa fi facut acceptare tacita, sa nu fi mers la notar decat dupa un an si sa fi dezbatut atunci mostenirea.

Am inteles din Legea Notarilor ca la acceptarea unei mosteniri (art 1105), acesta este obligat, sub sanctiunea nulitatii actului, sa citeze toti succesorii care au dreptul la mostenire. Sa faca asta atat prin citatie la domiciliul acestora, in scris si ulterior afisat pe usa, cat si prin presa. In mod cert, nu s-a facut citarea mea la domiciliu, sub nicio forma, adresa mea (nu mai zic de telefonul meu) fiind cunoscute in mod cert si usor de demonstrat atat de catre defunct, cat si de sotia sa.

In cea de-a doua situatie, a acceptarii tacite din partea sotiei, notarul (care repet, stia despre mine), era sau nu obligat sa mai faca aceasta citatie ? La dezbatere, asadar, indiferent daca exista sau nu acceptarea mostenirii de catre mine, era legal necesar sa fiu prezent / citat ?
La acceptarea mostenirii si darea declaratiei la notar nu trebuie sa fie niciun alt mostenitor prezent.

Da, asta este de la sine inteles. Eu ma refer la art 104 din LNP republicata, si citez:

Art. 104. -
(1) Dupa ce constata ca este legal sesizat, notarul public inregistreaza cauza si dispune citarea celor care au vocatie la mostenire, iar daca exista testament, citeaza si pe legatari si executorul testamentar instituit
(2) Citatia trebuie sa cuprinda, sub sanctiunea nulitatii acesteia, pe langa elementele prevazute de Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si precizarea ca, daca succesibilul nu isi exercita dreptul de a accepta in termenul prevazut la art. 1.103 din Codul civil, republicat, cu modificarile ulterioare, va fi prezumat ca renunta la mostenire. In cazul in care, astfel cum rezulta din informatiile existente la dosar, domiciliul actual al succesibilului nu este cunoscut, se poate proceda la citarea sa, in mod cumulativ, prin afisare la ultimul domiciliu al defunctului, afisare la ultimul domiciliu cunoscut al succesibilului, publicare intr-un ziar cu raspandire nationala

Eu la alta mostenire am fost citat de notar, am primit acasa, la domiciliul meu, o citatie de la un notar pe care nu il cunosteam, si care fusese sesizat de Primarie. Citatia a continut exact ce se spune in 104 (2), precizarea riscului cand nu accept succesiunea.
M-am dus atunci la notar, care a facut acceptarea si tin minte perfect ca mi-a cerut sa ii spun daca mai exista si alte persoane cu vocatie la mostenirea respectiva. Or, daca in cazul acela nu exista nimeni, in cazul acesta exista clar cel putin doua persoane cu vocatie succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa tata decedat iandar iandar As dori sa stiu in cit timp dupa decesul tatalui trebuie facuta succesiunea,iar daca nu se face ce se intimpla cu bunurile ramase.Cineva zicea ca daca nu se ... (vezi toată discuția)
Se poate accepta o succesiune printr-un înscris sub semnătură privată? utillllizator01 utillllizator01 Buna ziua, Am si eu o intrebare: inscrisul sub semnatura privata prin care am acceptat mostenirea de pe urma defunctului meu tata trebuie comunicat ... (vezi toată discuția)
Recurs Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Procesul de succesiune , la Judecatorie,s-a terminat.Copilul care s-a bucurat de testament,din partea unui parinte,a obtinut din partea ... (vezi toată discuția)