avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debransare Apa
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debransare Apa

Buna seara,
In aceasta seara cand am sosit acasa de la servici am constatat ca nu mai am apa. Am sunat la Compania de apa si mi s-a spus ca Administratorul de la Asociatia de proprietari a venit de dimineata cu politia si cativa muncitori de la Compania de apa si au sistat furnizarea pentru intreg blocul. In blocul meu sunt 4 apartamente care au mari datorii la apa si din cauza acestora s-a oprit apa si pentru ceilalti. Tin sa mentionez ca a fost afisat de catre Asociatia de proprietari ca se va sista furnizarea dar doar pentru cei care nu au platit. Eu si ceilalti vecini suntem la zi cu toate facturile la apa.
De asemenea, am sunat si pe Administratorul Asociatiei de proprietari si mi-a spus pe un ton nu tocmai politicos ca daca vrem sa ni se dea drumul la apa trebuie sa platim restantele celor 4 apartamente (in jur de 20.000 lei), ceea ce nu mi se pare corect.
As vrea sa stiu, daca se poate, daca acest Administrator a procedat legal sistand furnizarea de apa.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:51, 16 Ianuarie 2015
In mod sigur nu administratorul a sistat apa.
In mod normal trebuie sa intervina comitetul executiv in frunte cu presedintele.
Cei de la Compania de apa mi-au spus ca au trimis angajatii la cerintele Administratorului, care de altfel a chemat si politia. De al Compania de apa am vorbit cu Directorul si mi-a spus ca nu este de competenta sa, el a intervenit ca urmare a sesizarii facute de Administrator.
De asemenea cand am luat legatura cu Administratorul, am aflat ca de fapt la Compania de apa s-a trimis lunar decat o singura factura cumulata pentru tot blocul (nefiind defalcata pe apartamente), cu alte cuvinte eu nu figurez ca si platitor unic, ceea ce din nou nu mi se pare corect, desi in fiecare luna am dat indexul si am primit si chitanta pentru suma achitata.
Daca dumneavoastra spuneti ca nu administratorul este de vine iar cei de la compania de apa spun ca nu este vina lor, atunci a cui este vina in situatia de fata ?
Nu ar fi fost corect sa sisteze apa doar celor care nu au platit ?
@anifb
trebuie sa cunoasteti ca administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie hotarari/decizii dispuse de adunarea generala.de presedinte si de catre comitetul executiv
Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele asociatiei ,care detine autoritatea si responsabilitatea sa reprezinte si sa apere interesele asociatiei de proprietari si ale membrilor proprietari inclusiv in instanta de judecata
s-a trimis lunar decat o singura factura cumulata pentru tot blocul (nefiind defalcata pe apartamente

Este temeinic si legal emiterea de factura unica pe numele persoanei juridice asociatia de proprietari care detine calitatea de beneficiar in contractul de furnizare utilitati incheiat cu furnizorul de apa
Nu ar fi fost corect sa sisteze apa doar celor care nu au platit ?

Este un abuz de sistare chiar si provizorie a utilitatilor
Legal se putea apela la aceasta masura extrema in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive
A fost dispusa sistarea provizorie a apei intregului imobil deoarece tehnic este mai simplu o interventie unica la nivelul bransamentului decat n interventii la n rau platnici -care oricum nu ar fi permis accesul sa li se intrerupa/sigileze vanele de acces apa
Sesizati oficial presedintele de asociatie sa se implice ,sa analizeze responsabil situatia,sa demareze procedura legal prevazuta pentru recuperare debite de la trau pltnici si sa incheie angajament de plata cu furnizorul de apa astfel incat proprietarii fara restante sa poata beneficia de utilitati
Daca la nivelul asociatiei va confruntati cu reticenta/dezinteres,sesizati oficial serviciiul specializat din primarie
E de noaptea mintii! :hammer:
Pai administratorul, in loc sa apere teritoriul blocului si pe proprietarii majoritoritari care isi platesc intretinerea, si deci au dreptul la utilitati, pana la sacrificiul suprem, el se duce si pactizeaza din proprie initiativa cu dusmanul ... !!!

Lasand gluma la o parte, administratorul si-a depasit cu mult atat atributiile, cat si deontologia profesionala. Merita demis de urgenta.
Dv., proprietarii, ce paziti acolo? Va lasati abuzati de acest individ periculos?

Exista intrumente legale pentru rezolvarea situatiei restantelor:
- un fond de rulment dimensionat in asa fel incat sa asigure plata facturilor lunare pe intreg blocul;
- notificarea restantierilor sa-si plateasca restantele cu scrisoare trimisa prin posta;
- intocmirea dosarelor pentru trimiterea in judecata pentru recuperarea sumelor restante;
- actionarea restantierilor in judecata;
- executarea judecatoreasca a acestora in baza sentintei judecatoresti;
- inchiderea si sigilarea robinetilor prin care se aprovizioneaza cu apa apartamentele ale caror proprietari sunt restantieri pana la achitarea debitelor restante.

Toate acestea trebuie facute de catre comitetul executiv, in frunte cu presedintele asociatiei, nu de administrator. Si e posibil, ca trecand la aceste masuri legale, sa se stranga si mai multi bani care sa usureze plata facturilor, dar si ca unii dintre restantieri sa fie determinati sa-si plateasca total sau partial restanta.

De cand sunt pe acest forum (in curand se fac 7 ani) eu nu am mai auzit ca administratorul, oricat ar fi de neom, sa se duca de unul singur la furnizor sa-l cheme sa inchida apa! :training:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecin care nu plateste intretinerea - caldura si apa calda oprite cetateanul cetateanul Buna ziua stimati avocati! Avem o mare problema in bloc: mai multi vecini, culminand cu o familie in special, nu isi platesc intretinerea, si din cauza ... (vezi toată discuția)
Sistarea livrarii de apa curenta catre o asociatie de proprietari motocion2004 motocion2004 Furnizorul de utilitati( apa curenta, apa menajera, gunoi) a sistat livrarea de apa curenta din cauza restantelor la plata facturilor pe care asociatia de ... (vezi toată discuția)
Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)