avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu casatorie

Bun gasit!
Am si eu o nelamurire. Din cate am auzit cand te casatoresti primesti 5 zile de concediu. Cand se acorda acestea? Cand trebuie instiintat angajatorul? Poate fi respinsa o astfel de solicitare?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:43, 31 Ianuarie 2021
-se acorda 5 zile inainte sau dupa casatorie, sau cateva zile inainte si restul dupa casatorie
-daca aveti cununia seperata de nunta religioasa se acorda 5 zile doar la una din ele
-angajatorul este obligat, conform Codului Muncii, sa va acorde aceste 5 zile, trebuie sa faceti o notificare scrisa in care anuntati perioada cand va luati aceste zile
-apoi veti aduce certificatul de casatorie ce va fi adaugat la dosarul dumneavoastra

Mult noroc si casa de piatra
cele 5 zile se dau la casatorie cu conditia sa faceti cerere angajatorului si sa precizati perioada,inainte de casatorie sau dupa.nu uitati ca trebuie sa faceti dovada evenimentului.
o singura completare doresc sa mai fac - acest concediu este unul suplimentar , deci nu afecteaza zilele de co cuvenite anual .
Si inca o completare:
Concediul de 5 zile pentru casatorie se poate acorda oricand pe parcursul anului in care are loc evenimentul. Practic nu se va face o distinctie intre concediul de odihna aferent anului in curs si concediul pentru casatorie.
1. Cadrul legal este CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.61. - (1) Salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) casatoria unui copil - 2 zile;
c) nasterea unui copil - 5 zile + 10 zile daca a urmat un curs de puericultura;
d) decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fratilor, surorilor - 1 zi;
f) donatorii de sange - conform legii;
g) la schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului in alta localitate - 5 zile.

2. Fiind vorba de zile libere platite inseamna ca este vorba de zile lucratoare. Zilele nelucratoare nu se platesc.
3. Se subintelege ca aceste zile libere platite nu se confunda cu zilele de CO anual (nu se scad din CO) si se acorda separat (in plus) fata de acesta.

Alte discuții în legătură

Concediu casatorie Neculaiesh Neculaiesh As vrea sa stiu daca este specificata perioada in care se pot lua cele 5 zile libere ptr. casatorie. Adica, daca nu sunt facute cununia civila si cea ... (vezi toată discuția)
Concediu casatorie dicimihaela dicimihaela Intrebare: Daca pe data de 1 sept. 2007 m am angajat pt prima oara, iar eu am avut cununia civila pe 25 august 2007, mai beneficiez acum cand fac nunta de cele ... (vezi toată discuția)
Zile libere alonso_first_one alonso_first_one Este adevarat ca angajatorul trebuie sa ii dea zile libere unui angajat care face cununia civila?Mentionez ca eu voi face in septembrie cununia civila,insa ... (vezi toată discuția)