avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... polita RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

polita RCA

Buna ziua!
As dori si eu sa stiu care este temeiul legal pentru practicarea unui pret dublu/triplu de catre firmele de asigurari in cazul proprietarilor de autombile cu varsta sub 30 ani?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Raluu , utilizator 16:20, 31 Ianuarie 2015
Inainte de a va intreba care este temeiul legal va propun sa analizati si nterpretati art. 21 alin (1) si (2) din TITLUL III - Contractul de asigurare, respectiv art. 66-71 din TITLUL IV - Sistemul bonus-malus cuprinse in N O R M ELE privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule - anexa la Ordinul CSA Nr. 14/2011 - punerea in aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie deraspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
Astfel,
Art. 21. — (1) Asiguratorii RCA au obligatia de a stabili tarifele de prima pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale pentru limitele de despagubire stabilite in baza prevederilor art. 24, astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea contractelor de asigurare RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatia in vigoare si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia in vigoare, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.
(2) Sistemul de corectare a primei de asigurare de baza va permite acordarea unor reduceri cumulate/succesive pana la un nivel de maximum 25%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii, precum si a celor stabilite prin sistemul bonus-malus, descris in prezentele norme

Art. 66. — Sistemul bonus-malus este format din categoria de baza B0, 14 clase de bonus si 8 clase de malus. Clasa B0 este clasa atribuita unui asigurat nou, fara istoric in asigurare.
Art. 67. — Reducerea sau majorarea stabilita conform sistemului bonus-malus se aplica tarifelor notificate si practicate de catre societatea de asigurare la care asiguratul doreste sa incheie asigurarea obligatorie de raspundere civila.
Art. 68. — Perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei.
Art. 69. — (1) Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului, indiferent de modul de protocolare a acestuia, prin proces-verbal intocmit de politie ori prin constatare amiabila de accident.
(2) Daca la momentul producerii evenimentului vehiculul era insusit si folosit fara acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat in scris politiei, coeficientul din sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat.
Art. 70. — Clasele bonus-malus si coeficientii aferenti acestora sunt prezentati in anexa nr. 9.
Art. 71. — (1) Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, asiguratii beneficiaza de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare, dupa cum urmeaza:
— o clasa, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de 6 luni;
— doua clase, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de un an.
(2) Daca in perioada de referinta au fost inregistrate daune platite asiguratii sunt penalizati prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, conform tabelului prezentat in anexa nr. 9.
(3) Pentru o perioada de referinta se poate aplica cel mult o malusare.


Dupa acesata analiza mai putem sta de vorba.
Mihai Lupu
am citit si logic mi s-ar parea sa se aplice un tarif diferentiat celor care au produs evenimente in trafic, nu sa se instituie o prezumtie de incompetenta la volan pt absolut toti tinerii. In plus, ce ne facem cu masinile care nu sunt conduse de proprietar? Firmele de asigurari acorda reduceri pensionarilor-soferi extraordinari dupa varsta de 60 de ani- si incurajeaza de fapt trecerea masinii in proprietatea bunicului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare auto in functie de varsta daedalus daedalus ati putea va rog sa-mi spuneti in baza carei legi se platesc asigurarile auto in functie de varsta? si la fel exista o lege care stabileste cuantumul ... (vezi toată discuția)
Transfer bonus malus asigurare auto danwilson danwilson Buna ziua, Detin doua masini, una mai veche cu bonus B12 si una achizitionata in 2015, pe care am inmatriculat-o in vara, cu o asigurare pe 6 luni, ce a ... (vezi toată discuția)
Discriminarea rca, dar si preturi exagerate ! andrej andrej Nu vi se pare discriminator faptul ca persoanele sub 30 de ani platesc MULT mai mult pentru o asigurare ? In baza a ce au ajuns ei la concluzia ca persoana X ... (vezi toată discuția)