Buna seara! ma aflu in urmatoarea situatie: sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie. Am fost angajata la o firma cu contract pe perioada nedeterminata in perioada iunie2011- mai 2014 iar din iunie 2014 am inceput munca la societatea la care sunt si in prezent. Am avut 2 luni concediu fara plata in lunile martie si aprilie 2014, ceea ce imi afecteaza dreptul de a obtine indemnizatia de crestere copil.
Intrebarea mea este: daca nu pot obtine indemnizatie crestere copil din cauza celor 2 luni de concediu fara plata, pot beneficia de concediu crestere copil pana la varsta de 1 an sau 2, fara plata indemnizatiei? concediul de crestere copil se solicita de la angajator? mentionez ca de luna viitoare urmeaza sa intru in concediu de maternitate.
De ce ajutor as mai putea sa beneficiez, in afara alocatiei de 200 lei, pana la implinirea varstei de 1 an sau 2 a copilului?
Va multumesc anticipat,
Ordinul nr.1474/2011:
- situatie : O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?
- solutie : În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
Daca este cazul puteti face uz de urmatoarele prevederi din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
...
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.