avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere a copilului

Intrebarea mea suna in felul urmator: Ce fel de concediu ar trebui sa cer ( si cui sa-l cer) in cazul in care am lucrat in 2013 doar 2 luni si prin urmare nu beneficiez de concediul de crestere a copilului cu indemnizatie??? Pot sa cer concediu de cresterea copilului FARA indemnizatie??? sau sa cer concediu fara plata???
Mentionez ca: intentionez sa ma intorc la munca din 1 septembrie 2014 fiind cadru didactic si ca fiica mea are 3 luni!!! Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:15, 27 Martie 2014
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.


2. In cazul dvs. nu se poate solicita concediu crestere copil (CCC), chiar si fara indemnizatie, deoarece nu indepliniti conditiile cerute de OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...


3. - Puteti solicita, in schimb, un concediu fara plata, pentru probleme personale.
- Dar acest concediu trebuie aprobat de angajator.
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil nicoleta_88 nicoleta_88 Buna seara! ma aflu in urmatoarea situatie: sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie. Am fost angajata la o firma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului atkopatko atkopatko Buna Ziua! Am urmatoarea problema: Sotia este insarcinata in luna a 6-a, urmand sa nasca pe sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie. Este profesor ... (vezi toată discuția)
Lndemnizatie de crestere copil pana la 2 ani maria v maria v Buna ziua Cat trebuie sa cotizez pentru a primi indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani? Ma refer la perioada de cotizare anterioara nasterii ... (vezi toată discuția)