avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... lndemnizatie de crestere copil pana la 2 ani
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

lndemnizatie de crestere copil pana la 2 ani

Buna ziua

Cat trebuie sa cotizez pentru a primi indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani? Ma refer la perioada de cotizare anterioara nasterii copilului.
O prietena care a nascut la inceputul lui februarie mi-a spus ca i se cere dovada platii pe 5 ani anteriori nasterii.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:56, 20 Februarie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior dtaei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de maternitate: pfa si angajat CretiuAndreea CretiuAndreea Buna ziua! Am o nelamurire si as avea rugamintea sa ma luminati. :) Eu sunt PFA de aproximativ 2 ani, perioada in care mi-am platit toate contributiile la ... (vezi toată discuția)
Obtinerea indemnizatiei de crestere copil crina1980 crina1980 Bună ziua, Vă rog sa-mi spune-ti daca pot beneficia de indemnizatie de cresterea copilului.Sunt casnică, dar am cotizat și încă mai cotizez la casa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului - cuantum, acte Mb2122 Mb2122 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie si cu indrumarii punctuale in ceea ce priveste pasii care trebuiesc urmati. Am un unchi la tara care vrea ... (vezi toată discuția)