avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului

Buna Ziua!
Am urmatoarea problema:
Sotia este insarcinata in luna a 6-a, urmand sa nasca pe sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie. Este profesor titular la o scoala generala, si din 15 noiembrie 2010 pana in 31 august 2011 a fost in concediu fara plata. In aceasta perioada nu a realizat niciun venit.
In acest caz poate beneficia de indemnizatia de cresterea a copilului?
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: atkopatko , utilizator 19:18, 27 Octombrie 2011
Din pacate nu poate beneficia.
Conform art. 2 alin 1din OUG 1110.2010, "incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
"
Numai in cazul concediului fara plata acordat pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii, are dreptul la indemnizatie pentru crestere copil (art. alin.5 lit.u)
Multumesc pentru raspuns. Dar de concediul de doi ani de crestere al copilului poate beneficia? (fara a primi indemnizatia de crestere a copilului).
Cititi cu atentie art.2 lit a) din care am citat, concediu este sustinut de indemnizatie.
Poate solicita concediu fara plata daca si angajtorul va fi de acord.
Poate intra sotul in concediu pentru cresterea copilului daca indeplineste conditiile impuse de art.2.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
ContSters42179, utilizator
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană poate solicita doar concediul pentru creşterea copilului, fără a solicita şi indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă?

Solutie:
În baza prevederilor art. 9 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010 are dreptul la concediu şi indemnizaţie lunară în funcţie de varianta pentru care optează pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, după caz, pentru primii 3 copii. Concediul pentru creşterea copilului în funcţie de opţiunea aleasă se solicită de la angajator. După aprobarea concediului de către angajator, persoana poate solicita la primăria de la locul de domiciliu indemnizaţia pentru creşterea copilului aferentă perioadei de concediu pentru care a optat. În cazul în care persoana nu solicită indemnizaţia pentru creşterea copilului, pe perioada concediului nu se pot plăti contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate, iar această perioadă nu mai poate fi asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

2. In aceasta situatie solutia cea mai buna este cea care v-a dat-o colegul meu @pneagu: sa va luati concediu fara plata sau sa intre sotul in CCC daca doreste si daca indeplineste conditiile legale.
Multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil Deliz Deliz Am pe cartea de munca 7 ani lucrati,salariu net este de 1300,cel brut 1800 lei.sunt casatorit si-as vrea ca sotia mea sa ia concediu prenatal in locul meu,ea ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului akna akna Intrebarea mea suna in felul urmator: Ce fel de concediu ar trebui sa cer ( si cui sa-l cer) in cazul in care am lucrat in 2013 doar 2 luni si prin urmare nu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil nicoleta_88 nicoleta_88 Buna seara! ma aflu in urmatoarea situatie: sunt insarcinata si urmeaza sa nasc la sfarsitul lunii martie, inceputul lunii aprilie. Am fost angajata la o firma ... (vezi toată discuția)