avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil

Am pe cartea de munca 7 ani lucrati,salariu net este de 1300,cel brut 1800 lei.sunt casatorit si-as vrea ca sotia mea sa ia concediu prenatal in locul meu,ea nu lucreaza nu are carte de munca,dar eu as vrea sa lucrez in continuare. Se poate ca ea sa ia ceva ptr copil ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:46, 1 Septembrie 2012
Sotia nu poate beneficia de concediu de cresterea si ingrijirea copilului deoarece nu are calitatea de asigurat. Daca doriti ca ea sa beneficieze de indemnizatie poate incheia in contract cu Casa de asigurari si trebuie sa plateasca o contributie retroactiv. Dumneavoastra puteti beneficia de concediu.
foleanupaul:

1. Sotia nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC nu pentru ca nu este asigurata ci pentru ca nu are venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.

2. Plata contributiilor sociale (la sanatate si pensie) nu o ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

3. - OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

- Nu spune nicaieri ca trebuie sa aiba calitatea de asigurat si ca trebuie sa aiba platite contributiile sociale.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

Solutie:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.



Deliz:

1. Deoarece mama nu indeplineste conditiile legale puteti sa beneficiati dvs. de indemnizatie pentru CCC.

2. - Deoarece mama poate sta acasa cu copilul puteti sa beneficiati dvs. de stimulentul de insertie de 500 lei lunar incepand cu data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.
- Adica veti primi salariu pentru munca depusa iar statul va plateste si stimulentul de insertie de 500 lei lunar.
- Pentru asta mergeti la primarie si solicitati actele necesare pentru stimulentul de insertie.


3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie luat de tatal copilului PANITA ROXANA PANITA ROXANA Daca eu mama nu amservici deci venituri poate beneficia tatal de cccpana la 1an,sa faca apoi cerere de revenire la munca si sa ceara stimulentul de insertie ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru tata suciugeorgeta suciugeorgeta Va rog sa-mi spuneti daca este corect cum procedez.....un tata doreste sa intre in CIC deoarece sotia nu are servici.....poate intra de la data nasteri ... (vezi toată discuția)