Da sunt doua probleme diferite, dar de ce nu explicati?
Mai clar unde ati gresit, sunteti in culpa de doua ori:
1. Nu ati achitat la timp cotele de intretinere si este normal sa va calculeze penalizari si sa va cheme in judecata.
LEGEA nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Articolul 49
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Articolul 50
(1)Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2)Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3)Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
2. Ca ati intervenit la hidroizolatia condominiului, fara acordul asociatiei, lucrare facuta fara garatie, fara factura (banuiesc ca asa a fost), iar pentru acest lucru asociatia va poate actiona in justitie, sa va ceara despagubiri si sa va puna sa refaceti hidroizolatia.
Nici un proprietar nu are voie sa intervina la partile comune, daca va ploua in casa, era mai simplu sa actionati dumneavoastra asociatia in justitie si sa cereti despagubiri, sau sa va asigurati locuinta si atunci firma de asigurari stia ce are de facut, asa ati cheltuit banii si ati si pierdut.
Sunteti de doua ori in paguba.
Articolul 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.