avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... HIDROIZOLATIE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

HIDROIZOLATIE

In urma cu 3 ani am reparat hidroizolatia blocului pe banii mei asociatia nu a suportat nimic si acum sunt chemata in judecata pentru penalizarile pe care nu le-am platit ( mentionez ca din momentul acela nu am mai platit cheltuielile ,asociatia mi-a tot calculat penalizari ) acum cheltuielile sunt platite dar nu si penalizarile , ce sanse am in instanta tinand cont de faptul ca am bonurile fiscale cu care am cumparat materialele si ce demersuri ar trebui sa fac in acest sens.In situatia mea se mai afla si alte persoane.Multumesc
Cel mai recent răspuns: sorin888 , utilizator 11:22, 25 Februarie 2019
Buna ziua,
Trebuie sa plătiți si penalizările. Daca nu ați dat in judecata asociația sa recuperați banii pe reparație este bonus-ul dvs. Reparația respectiva nu va scutește de la plata cotelor de întreținere.
Da sunt doua probleme diferite, dar de ce nu explicati?
Mai clar unde ati gresit, sunteti in culpa de doua ori:
1. Nu ati achitat la timp cotele de intretinere si este normal sa va calculeze penalizari si sa va cheme in judecata.
LEGEA nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Articolul 49
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata . Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2)Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3)Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Articolul 50
(1)Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2)Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3)Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

2. Ca ati intervenit la hidroizolatia condominiului, fara acordul asociatiei, lucrare facuta fara garatie, fara factura (banuiesc ca asa a fost), iar pentru acest lucru asociatia va poate actiona in justitie, sa va ceara despagubiri si sa va puna sa refaceti hidroizolatia.
Nici un proprietar nu are voie sa intervina la partile comune, daca va ploua in casa, era mai simplu sa actionati dumneavoastra asociatia in justitie si sa cereti despagubiri, sau sa va asigurati locuinta si atunci firma de asigurari stia ce are de facut, asa ati cheltuit banii si ati si pierdut.
Sunteti de doua ori in paguba.
Articolul 17
Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Articolul 18
In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Ca sa intelegeti:
Cand as. prop. nu a intreprins nimic pentru repararea terasei (la numeroasele notificari scrise, ale dvs. si a celorlalti vecini de la ultimul etaj), daca tot v-ati gandit sa faceti lucrarea de hidroizolare cu fonduri proprii, trebuia sa discutati si sa stabiliti in scris cu as. prop. acest lucru, apoi sa stabiliti si modul de recuperare a sumelor investite in lucrarea respectiva.
Am inteles ca nu ati facut acest lucru... in schimb v-ati suparat si nu ati mai achitat cheltuielile de intretinere! Greseala va apartine. Puteti sa aveti si mama facturilor, chitantelor si bonurilor fiscale, daca nu aveti acceptul scris al asociatiei, cam PA!
Acum daca tot sunteti "pe pierderi" incercati o ultima discutie cu cei de la asociatie si poate cadeti la o intelegere, acum inainte de actionarea unuia sau altuia in instanta. Daca nu cadeti la nicio intelegere, la fel ca si sugestia de mai sus, va sfatuiesc sa va achitati si penalizarile, invatati-va minte si nu mai procedati tot asa, pe viitor.

Noi aici pe forum a purtat zeci si zeci de discutii pe aceasta tema - de-altfel va sfatuiesc sa cautati aceste topic-uri si o sa vedeti ca si altii au patit la fel ca si dvs., ori dimpotriva, cei care ne-au ascultat sfatul, au fortat as. prop. sa intre in legalitate, deoarece acestre cheltueli se finanteaza din fondul de reparatii special constituit pentru repararea teraselor!
Succes!
Ati notificat in scris asociația despre problemele la hidroizolație? Aveți facturile de executare ale lucrărilor? Daca sunt 2 de da ....atunci mai aveți si posibilitatea de a da in judecata asociația sa va recuperați cheltuiala.
Daca sunt 2 de da ....atunci mai aveți si posibilitatea de a da in judecata asociația sa va recuperați cheltuiala.

Cam micute sansele, avea posibilitatea sa dea in judecata inainte de a se apuca de terasa, indiferent de ce se intampla nu are dreptul sa intervina la partile comune, si in plus ia vedeti cand se intampla "intamplarea"!

In urma cu 3 ani am reparat hidroizolatia blocului pe banii mei asociatia nu a suportat nimic

Alte discuții în legătură

Proces pe rol seceleanugina seceleanugina Buna ziua, Anul trecut am fost data in judecata de administratia de proprietari iar procesul este inca in derulare. Administratorul s-a schimbat intre timp ... (vezi toată discuția)
Cine plateste costurile legate de reparatia acoperisului pentru apartamentele situate la ultimul nivel busuioct busuioct In calitate de nou proprietar al unui apartament situat la ultimul nivel, am avut surpriza ca la preluarea sa de la vechiul proprietar sa constat ca tavanele ... (vezi toată discuția)
Calcul penalităţi GHEORGHIAN GHEORGHIAN Dacă la calculul penalităţilor aferente cotelor lunare de întreţinere se iau în calcul şi sumele avansate de Asociaţie pentru asistenţă ... (vezi toată discuția)