avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pt. al doi-lea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pt. al doi-lea copil

buna ziua,sunt in crestere copil pt 2 ani,inainte cu v-o 4 luni de a face copilul 2 ani voi naste cel de-al 2-lea copil...
-cum se face cu luna in care trebuia sa stea tatal?
-cand se depune dosarul pt continuare ?
-dar cel pt suprapunere ccc(sau cam asa ceva) a doi capii sub 2 ani pt cele 4 luni?
-cer iar de la munca hartia cu veniturile ce le-am realizat acum aproape 2 ani?(inainte de a intra in ccc cu primul copil)
-cu concediul postnatal de minim 42 de zile cum se va face in situatia data?banuiesc ca cel prenatal se exclude?!
-cum se va calcula indemnizatia pt cel de-al doi-lea copil?ca la primul din castigul impozabil facut in timpul serviciului sau calculat din indemnizatia ce am luat-o in ultimul timp
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2015
dorisk, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:48, 20 Ianuarie 2015
1. Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a implini primul copil 2 ani veti trece din CCC1 direct in CCC2 in ziua urmatoare aceleia in care primul copil implineste 2 ani.

2. Indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi cu indemnizatia pentru CCC1.

3. Nu veti mai beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) pentru al doilea copil.

4. - Pe cele 4 luni de suprapunere, adica de la data nasterii celui de al doilea copil si pana se terminha CCC1 veti mai primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1, inca 600 lei pe luna.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si solicitati cei 600 lei lunar.


5. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență.

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea.
(n.m.: 1 ISR, vigoare = 500 lei)
...

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
...

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.


6. - Adica tatal copilului va beneficia de CCC in ultimele doua luni inainte de a se termina CCC2 (cate o luna pentru fiecare copil).
- Adica dvs. veti sta in CCC2 pana implineste al doilea copil 1 an si 10 luni apoi veti relua activitatea sau veti intra in concediu fara plata 2 luni care sunt rezervate tatalui copilului.

7. - Inainte cu 60 de zile de a implini primul copil 2 ani faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca pentru a intra in CCC2 (atasati la cerere o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Cu o copie dupa decizia de prelingire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil va prezentati la Primarie si completati cererea pentru indemnizatia pentru CCC2 (nu mai este nevoie de alte acte).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Continuare ccc Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!as vrea sa stiu daca se poate intra in concediu crestere copil din concediu crestere copil!va multumesc! (vezi toată discuția)
Alocatie copil maryag maryag am 2 copii ,unul face 2 ani in ianuarie iar celalalt are abia 5 luni,primesc alocatie si indemnizatie pt primul iar pentrul al doilea primesc alocatie si ... (vezi toată discuția)