avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintarea abuziva a postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintarea abuziva a postului

Ideal si legal: Desfiintarea postului este reală atunci când prezintă un caracter obiectiv, nefiind îndreptată spre persoană ci spre postul pe care îl ocupă. Desfiinţarea postului este efectivă doar atunci când postul este exclus din organigramă, nemaifiind necesar bunei desfasurari a activitatii.
Fapt: Nu s-a modificat organigrama. Nu s-a inregistrat decizia de desfiintare a postului la ANOFM. Exista mai multe puncte de lucru prin tara, toate functionand pe baza acelorasi reguli si proceduri, construite pe baza aceleiasi organigrame. S-a desfiintat un singur post de la un singur punct de lucru. Nu s-a renuntat la atributiile postului, au fost transferate in sarcina altor angajati de pe alte posturi, care au un cu totul alt specific. Putin probabil ca angajatorul sa poata proba ca aceasta cauza a fost una efectiva, reala si serioasa, fiind subiectiva, indreptata in mod evident asupra persoanei si nu a postului.
Concret: au fost invocate doua motive, si anume, realizari sub asteptari si refuzul preluarii unor atributii extracontractuale, fara posibilitatea renegocierii.
Da, ati inteles, eu sunt persoana vizata, si am fost chemat in biroul sefului pentru a mi se impune noile atributii. Am vazut o foaie intoarsa (cu scrisul in jos) pe biroul sau de lucru, dar nu i-am dat importanta. Insa cand lucrurile au degenerat, a intors foaia, si ghici ce? Decizia de desfiintare a postului!!!
Stiu, e doar o forma ieftina si primitiva de intimidare, nu am nici o indoiala ca voi avea castig de cauza in instanta (vor sa ma desfiinteze pe mine, nicidecum postul), dar am o intrebare:
Angajatorul va trebui sa faca dovada modificarii organigramei si a desfiintarii efective a postului doar la acest punct de lucru, sau la nivelul intregii firme, adica la toate punctele de lucru? Altfel spus, avand in vedere ca exista fix aceleasi posturi cam peste tot, acoperind cam aceleasi activitati specifice, e posibil ca doar la un singur punct de lucru sa poata fi probata necesitatea desfiintarii unui post? (facand abstractie, desigur, de josnicia procedurii)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:22, 20 Ianuarie 2015
1. Decizia de desfiintare a unui post nu se inregistreaza nici la ITM si nici la AJOFM.

2. Nimic nu-i interzice unui angajator sa desfiinteze un singur post de la un punct de lucru.

3. Dovada legalitatii masurii luate se poate face numai in fata instantei de judecata.

4. Desfiintarea postului inseamna implicit modificarea organigramei fie a punctului de lucru, fie cea generala , dupa caz.

5. Atat in doctrina , cat si in jurisprudenta s-a opinat/decis ca, este legală concedierea dispusă în baza art. 65 din Codul muncii şi în cazul în care atribuţiile salariatului concediat nu au fost înlăturate, fiind împărţite unor salariaţi existenţi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintarea posturilor / concedieri individuale membru1 membru1 Buna ziua stimati avocati! am si eu nevoie de un sfat URGENT pe scurt: presedintelui sindicatului,strict confidential, pe data de15 aprilie i-sa inmanat o ... (vezi toată discuția)
R.o.f. carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Am rugamintea sa-mi transmiteti, daca se poate, un model de Regulament de Organizare si Functionare. Am intocmit Regulament de Ordine Interioara, ... (vezi toată discuția)
Desfintare post individual Eduard l Eduard l Buna seara, Angajatorul mi-a desfintat postul de lucru si ma aflu in perioada de preaviz. Am primit salarii compensatorii insa in decizia de desfintare ... (vezi toată discuția)