avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfintare post individual
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfintare post individual

Buna seara,
Angajatorul mi-a desfintat postul de lucru si ma aflu in perioada de preaviz. Am primit salarii compensatorii insa in decizia de desfintare

Desi postul este prevazut ca eliminat din organigrama nu cred ca aceea organigrama exista cu adevarat.
Departamentul pe care il conduc nu a fost de drept reconfigurat decat cu schimbarea mea de fapt si este un post similar ca incadrare COR cu cel putin alti 10 colegi din companie
nu regasesc anuntarea OJFM pentru sprijinul reincadrarii mele in munca
pe postul meu se afla déjà alta persoana dar nu official
urmeaza sa am un copil in ianuarie 2010 si angajatorul cunoaste lucrul asta. Nu beneficiez de protectie la desfintarea unui post de munca? Dar daca la data procesului voi figura ca intretinator de familie?
Compania se extinde in alt oras si nu mi s-a facut invitatia de a colabora la noul punct de lucru unde se vor face angajari incepand cu februarie anul viitor.

Sunt putin disperat de probleme financiare care ma pandesc si vreau sa stiu daca am drepturi care mi-au fost incalcate sa pot justifica actionarea in justitie a angajatorului.
Cel mai recent răspuns: Eduard l , utilizator 14:19, 29 Octombrie 2009
Nu mai este obligatorie anuntarea ALOFM, cel putin acestea au o intelegere cu ITM si nu mai cer, (e un lucru de bun simt deoarece nu mai sunt oferte pe piata acum.....) omul poate sa isi depuna actele pentru somaj.
Insa, era obligat (angajatorul) sa va faca o alta oferta de munca in cadrul firmei , pentru care sa va dati acordul.
faptul ca deschide un nou punct de lucru inseamna ca il obliga sa ma reincadreze in munca la data respectiva(peste cateva luni) cu aceleasi drepturi salariale si cu plata drepturilor din urma?

faptul ca voi fi parinte in ianuarie banuiesc ca nu are relevanta la momentul desfiintarii postului?
cum justifica angajatorul ca exact eu am fost cel ales din 10 colegi cu functii identice?

multumesc,

sorin
Atacati decizia in instanta in termenul de 30 de zile de la comunicare la Tribunalul in raza caruia domiciliati
daca nu sunt sanse nu as vrea sa stric referintele de la angajator care la un moment dat pot deveni critice
daca totusi consideratic a sunt asa voi proceda
Pentru a putea fi corect in alocutiunea mea cu privire la acest subiect ar mai fi necesara cunoasterea unor detalii privind actiunea de concediere care va afecteaza, cum ar fi: este o concediere individuala sau face parte dintr-o concediere colectiva, societatea are incheiat un contract colectiv de munca cu salariatii sau este aplicabil CCM ramura/ national.
Conform Codului Muncii, in cazul unei concedieri ca aceea pe care o prezentati, pentru ca decizia sa aiba temei juridic, desfiintarea postului trebuie sa fie reala si efectiva (acest lucru se probeaza prin existenta unui act administrativ care sa probeze acest lucru , hotarare CA, etc., acest act administrativ trebuind sa fie mentionat in decizia de concediere), in caz contrar decizia este nula si nu produce efecte juridice. In cazul in care veti ajunge sa contestati decizia in instanta, angajatorul dumneavoastra va trebui sa prezinte ca probe hotararea administratorilor prin care postul se desfiinteaza efectiv, organigramele inainte si dupa aceasta actiune, statele de funtiuni anterior desfiintarii postului si ulterior acestei actiuni.
Afirmati ca in companie, exista cel putin alte 10 posturi similare cu al dumneavoastra dar ca dumneavoastra coordonati un departament. Imi este greu sa cred ca intr-o companie exista 10 departamente comerciale sau 10 dep. logistice. Cred ca informatia nu este furnizata corect. In situatia in care intr-o companie exista 10 departamente avand atributii si functiuni diferite, daca unul dintre ele se desfiinteaza ca urmare a unei masuri de reorganizare si implicit se desfiinteaza si postul de conducator al acestui departament, nu inseamna ca nu inseamna ca administratorii companiei vor alege pe unul din cei 10 conducatori de departamente sa-l concedieze. Va fi concediat directorul departamentului care s-a desfiintat, aceasta fiind o situatie simpla si foarte clara pentru angajator. Bineinteles exista posibilitatea ca in situatia in care exista disponibil in companie un post de executie care sa corespunda pregatirii dumneavoastra profesionale si experientei, sa va fie oferit ca post alternativ (cu tot ce implica acest lucru), dar in speta aratata anterior, angajatorul nu are aceasta obligatie.
In situatia in care vorbim de desfiintarea unui post (in general de executie) din 10 posturi similare existente in unitate, angajatorul are o serie de obligatii care decurg din codul muncii si din CCM aplicabil, respectiv aplicarea criteriilor de prioritate la concediere si mentionez ca acest lucru trebuie sa fie mentionat in mod expres in decizia de concediere (este clauza de nulitate). In aceasta situatie poate interveni criteriul social pe care-l invocati si anume faptul ca veti deveni tatal unui copil si implicit intretinator de familie, fapt care poate fi in favoarea dumneavoastra chiar si in situatia unei contestari in instanta.
Daca in luna februarie anul viitor, ca urmare a unei masuri de extindere a activitatii, compania este pusa in situatia de a face angajari pe o pozitie similara cu aceea pe care a desfiintato in urma cu mai putin de 9 luni. Exista obligatia legala ca prima oferta de angajare sa fie facuta catre salariatul a carui post a fost desfiintat, in situatia in care acesta refuza ocuparea acestui post sau nu raspunde in termenul prevazut de lege la aceasta oferta de angajare, compania poate angaja alta persoana pe acel post. Pana la data acelei noi angajari decizia de concediere isi produce efectele. Atrag atentia ca in situatia in care in CCM-ul companiei sau in alte documente este prevazuta plata unor sume de bani pentru dislocare (prima de instalare) daca aceceptati aceasta oferta, nu puteti invoca acordarea acesteia.

Mentionez ca am facut acest comentariu pornind de la informatiile desprinse din contextul prezentat. pentru o analiza mai pertinenta, va rog sa ma contactati pentru a instrumenta exact speta.

Alte discuții în legătură

Desfiintare departament gherey gherey Buna ziua Am o mare dilema si mare nevoie de ajutor! Compania de recrutare care m-a angajat pentru o alta companie, m-a angajat pe perioada nedeterminata. ... (vezi toată discuția)
Restructurare post angajat in ccic maria. maria. Buna ziua! V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema. In acest moment ma aflu in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, concediu care se va ... (vezi toată discuția)
Reangajare salariat urmata de o viitoare concediere cristina69 cristina69 Buna ziua. V-as ruga daca puteti sa ma lamuriti cu privire la urmatoarele: Un fost angajat (care a fost concediat in timp ce se afla in incapacitate temporara ... (vezi toată discuția)