avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... restructurare post angajat in CCIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

restructurare post angajat in CCIC

Buna ziua!
V-as ruga sa ma ajutati in urmatoarea problema.
In acest moment ma aflu in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, concediu care se va incheia peste cateva luni, cand copilul va implini varsta de doi ani. Am aflat la sfarsitul anului trecut ca societatea la care sunt angajata face concedieri colective (nu se face reorganizare judiciara si nici nu a fost declansata procedura de faliment). Tot atunci am aflat ca am fost trecuta nominal pe lista persoanelor propuse spre concediere, lista care a fost inaintata reprezentantilor salariatilor. Recent am aflat si ca a fost emisa decizia de reorganizare a directiei in care lucram, decizie care mentioneaza restructurarea postului pe care il ocupam inainte de a intra in CCIC. Tot in respectiva decizie este mentionat ca, la intoarcere din CCIC, voi fi concediata, cu preaviz de 20 de zile.

Este legala aceasta actiune a societatii? Protejeaza cumva statul, prin legile existente, mama? Care sunt drepturile mele si obligatiile angajatorului din perspective mamei reintoarsa la serviciu dupa 2 ani de CCIC? Mai precis, este angajatorul obligat ca la intoarcerea din CCIC sa imi ofere un alt post similar cu cel pe care il ocupam, sau nu? Poate fi societatea atacata in justitie in baza deciziilor deja emise? Si cand ar trebui facut acest lucru?
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 21:28, 12 Februarie 2009
La intoarcere din CIC veti primi o informare prin care veti lua cunostinta de faptul ca societatea isi restrange activitatea si postul dvs va fi restructurat. Societatea trebuie sa va propuna un alt post conform pregatirii dvs, iar daca nu exista un asemenea post veti putea beneficia de masuri active de combatere a somajul.
Din nefericire, nu stiu nici o lege care sa protejeze mamele in acest caz. Ar fi fost bine sa existe.

Daca societatea isi restrange activitatea, are probleme economico-financiare reale, atunci este legala actiunea.

Orice decizie poate fi contestata in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta.
Orice societate poate fi atacata in justitie si aceasta in momentul in care aveti dovada disponibilizarii dumneavoastra.
Nu au dreptul sa va disponibilizeze sau sa va concedieze pe timpul nici unui tip de concediu, cu atat mai putin pe perioada CCIC.In legatura cu disponibilizarile masive, va sugeram sa cititi putin aspectele legate de acest fapt, stipulate in codul muncii.
Concedierea colectivã
Art. 68. - Prin concediere colectivã se întelege concedierea, într-o perioadã de 30 de zile calendaristice, dispusã din unul sau mai multe motive dintre cele prevãzute la art. 65 alin. (1), a unui numãr de:
a) cel putin 5 salariati, dacã angajatorul care disponibilizeazã are încadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, dacã angajatorul care disponibilizeazã are încadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, dacã angajatorul care disponibilizeazã are încadrati cel putin 300 de salariati.
Art. 69. - În cazul concedierilor colective angajatorului îi revin urmãtoarele obligatii:
a) sã întocmeascã un plan de mãsuri sociale sau de alt tip prevãzut de lege ori de contractele colective de muncã aplicabile, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor;
b) sã propunã salariatilor programe de formare profesionalã;
c) sã punã la dispozitie sindicatului care are membri în unitate sau, dupã caz, reprezentantilor salariatilor toate informatiile relevante în legãturã cu concedierea colectivã,în vederea formulãrii propunerilor din partea acestora;
d) sã initieze în timp util, în scopul punerii de acord, consultãri cu sindicatul sau, dupã caz, cu reprezentantii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numãrului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor.
Art. 70. - (1) Angajatorul are obligatia sã notifice în scris sindicatului sau, dupã caz, reprezentantilor salariatilor intentia de concediere colectivã, cu cel putin 45 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
(2) Notificarea intentiei de concediere colectivã se face sub forma unui proiect de concediere colectivã, care trebuie sã cuprindã:
a) numãrul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determinã concedierea;
c) numãrul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute în vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de muncã, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) mãsurile avute în vedere pentru limitarea numãrului concedierilor;
f) mãsurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeazã sã fie acordate salariatilor supusi concedierii, conform dispozitiilor legale si contractului colectiv de muncã aplicabil;
g) data de la care sau perioada în care vor avea loc concedierile;
h) termenul înãuntrul cãruia sindicatul sau, dupã caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numãrului salariatilor concediati.
(3) Angajatorul are obligatia sã notifice proiectul de concediere inspectoratului teritorial de muncã si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de muncã la aceeasi datã la care l-a notificat sindicatului sau, dupã caz, reprezentantilor salariatilor.
Art. 71. - (1) Sindicatul sau, dupã caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului mãsuri în vederea evitãrii concedierilor ori diminuãrii numãrului salariatilor concediati, într-un termen de 20 de zile calendaristice de la data primirii proiectului de concediere.
(2) Angajatorul are obligatia de a rãspunde în scris si motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), în termen de 10 zile de la primirea acestora.
(3) În cazul în care aspectele legate de concedierea colectivã avutã în vedere nu pot fi solutionate în interiorul termenului de 45 de zile prevãzut la art. 70 alin. (1), la solicitarea oricãreia dintre pãrti, inspectoratul teritorial de muncã poate dispune prelungirea acestuia cu maximum 15 zile calendaristice.
Art. 72. - (1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi angajãri pe locurile de muncã ale salariatilor concediati pe o perioadã de 12 luni de la data concedierii acestora.
(2) În cazul în care în aceastã perioadã angajatorul reia activitãtile a cãror încetare a condus la concedieri colective, salariatii care au fost concediati au dreptul de a fi reangajati pe aceleasi locuri de muncã pe care le-au ocupat anterior, fãrã examen sau concurs ori perioadã de probã.
(3) În situatia în care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu solicitã acest lucru, angajatorul poate face noi angajãri pe locurile de muncã rãmase vacante.
succes


Va multumesc pentru raspunsuri.
Exista posibilitatea de a va concedia si daca sunteti in CIC, interdictia prevazuta de art.60 alin.1 C.mun. nu este aplicabila in cazul in care desfiintarea postului se face ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
Decizia de concediere poate fi contestata in instanta in termen de 30 de zile de la data comunicarii. Contestatia se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliul.
Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii ,in cazul concedierii individuale, sunt desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase.
Art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant.
Oare faptul ca o societate decide restructurarea posturilor pe care erau incadrate persoane (TESA cu studii superioare) aflate in CCIC pentru inca 6 luni, 9 luni sau chiar 1 an nu este o dovada de discriminare si rea-vointa? Cum ar putea o asemenea decizie sa ajute societatea sa depaseasca problemele economico-financiare cu care se confrunta in aceasta perioada? Ca doar societatea nu cheltuie absolut nimic in cazul angajatilor aflati in CCIC, cu atat mai mult cu cat, in acest caz particular, pe posturile respective nu au fost incadrate persoane cu contract pe durata determinata pana la intoarcerea din CCIC a angajatilor titulari.

Alte discuții în legătură

Restructurare(concediere) abuziva mihaelaroxana11 mihaelaroxana11 Buna ziua, Incepand cu data de 15.01.2012 mi-a incetat contractul individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)
Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)
Restructurare Luciana21 Luciana21 Va rog sa imi spuneti ce pasi ar trebui sa urmez in caz de restructurare a posturilor...ma refer fata de angajatii vizati si in special termenele pe care ... (vezi toată discuția)