avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare(concediere) abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare(concediere) abuziva

Buna ziua,
Incepand cu data de 15.01.2012 mi-a incetat contractul individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului , restructurarea realizandu-se neavand la baza nici un criteriu de performanta in ceea ce priveste evaluarea activitatii mele profesionale in cadrul societatii , ci a fost aplicata metoda nepotismului.Ulterior am aflat date , lucruri ,fapte concrete(dovezi scise) care mi-au confirmat faptul ca restructurarea (concedierea) mea a fost una abuziva. Actele primite la restructurare sunt urmatoarele: preaviz si decizie.
Imi puteti spune daca alaturi de aceste acte trebuia sa- mi fie adus la cunostina in scris criteriile de restructurare(mai existau inca doua persoane cu aceeasi functie)?Precizez ca este o companie multinationala.







Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:17, 28 Octombrie 2012
Angajatorul nu avea acea obligatie la care va referiti dvs .. dupa ce ati primit decizia de concediere trebuia s-o contestati in instanta ...
Va multumesc , dar sectiunea 5 din codul muncii nu se aplica si in acest caz?
Mentionez ca nu s-au efectuat evaluari in decursul derularii CIM.

Sectiunea 5 - Concedierea colectiva. Informarea, consultarea salariatilor si procedura concedierilor colective

Art. 69
(1) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
(2) In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:
b) motivele care determina concedierea preconizata;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
(3) Criteriile prevazute la alin. (2) lit.
d) se aplica pentru departajarea salariatilor dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.
(4) Obligatiile prevazute la alin. (1) si (2) se mentin indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului.
(5) In situatia in care decizia care determina concedierile colective este luata de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului, acesta nu se poate prevala, in nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2), de faptul ca intreprinderea respectiva nu i-a furnizat informatiile necesare.

Este problema angajatorului daca a respectat sau nu legea , dvs daca considerati ca s-au incalcat prevederile legale referitoare la procedura concedierii colective aveti posibilitatea de a contesta decizia respectiva in instanta.

Daca este vorba despre concediere individuala si nu colectiva, atunci prevederile mentionate de dvs nu sunt aplicabile in aceasta situatie.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Se pot desfiinta in acelasi timp 3 posturi identice prin concediere individuala din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului fara a exista nici un fel de criteriu de prioritate la concediere? Daca sunt desfiintate mai mult de 1 post , de ce mai este individuala?

Va multumesc!
Da se pot desfiinta mai multe posturi de acelasi tip ... Codul Muncii prevede clar care sunt situatiile in care avem de-a face cu o concedierea colectiva, si anume:
Art.68
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedier

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva cflori2002 cflori2002 Buna ziua Am si eu o intrebare: O societate cu 17 salariati cati salariati poate concedia sa nu se incadreze in concediere colectiva (vezi toată discuția)