avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

Buna ziua
Am si eu o intrebare:
O societate cu 17 salariati cati salariati poate concedia sa nu se incadreze in concediere colectiva
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:58, 5 Mai 2009
Sectiunea a 5-a - Concedierea colectiva. Informarea, consultarea salariatilor si procedura concedierilor colective

(titlul sectiunii a fost modificat prin OUG 55/2006)

ART. 68 - Definire

(modificat prin OUG 55/2006)

(1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:

a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;

b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;

c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

(2) La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.


ART. 69 – Obligatiile angajatorului in cazul concedierilor colective

(OUG 65/2005, modificat apoi prin Legea de aprobare 371/2005, si apoi prin OUG 55/2006)

(1) In cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:

a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;

b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

(2) In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa formuleze propuneri in timp util, angajatorul are obligatia sa le furnizeze toate informatiile relevante si sa le notifice, in scris, urmatoarele:

a) numarul total si categoriile de salariati;

b) motivele care determina concedierea preconizata;

c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;

d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;

e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;

f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor concediati, conform dispozitiilor legale si/sau contractului colectiv de munca aplicabil;

g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;

h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.

(3) Obligatiile prevazute la alin. (1) si (2) se mentin indiferent daca decizia care determina concedierile colective este luata de catre angajator sau de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului.

(4) In situatia in care decizia care determina concedierile colective este luata de o intreprindere care detine controlul asupra angajatorului, acesta nu se poate prevala, in nerespectarea obligatiilor prevazute la alin. (1) si (2), de faptul ca intreprinderea respectiva nu i-a furnizat informatiile necesare.

ART. 70 – Notificarea intentiei de concediere colectiva

(modificat prin OUG 55/2006)

Angajatorul are obligatia sa comunice o copie a notificarii prevazute la art. 69 alin. (2) inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca la aceeasi data la care a comunicat-o sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor.

Aveti aici toate informatiile necesare de care aveti nevoie. Sper ca nu aveti CCM, pentru ca ar mai fi si alte completari.

Consilier Juridic,
Trufin Mariana



1. Daca ati fi cautat pe forum, ati fi gasit raspunsul la aceasta intrebare, care a mai fost pusa de mai multe ori.
2. Chiar daca ii concediaza pe toti odata este concediere individuala (deoarece aveti sub 21 de salariati).
3. Concedierea colectiva este definita de art.68 din Codul muncii:
Art. 68. - (1) Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;

Avand in vedere dispozitiile Codului muncii si ale CCMUNN 2007-2010, precum si celelalte dispozitii legale, puteti concedia 4 salariati.
Colegilor mei, juristi, care ati raspuns la aceasta intrebare:

1. Daca numarul de salariati ai unitatii nu este mai mare de 20, concedierea este individuala, indiferent cati concediaza (si pe toti odata). Vedeti art.68 din Codul muncii, modificat de OUG 55/2006.
2. Eu asa am procedat la unitatile cu cel mult 20 de salariati. ITM a fost de acord.
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
cflori2002 a scris:

Buna ziua
Am si eu o intrebare:
O societate cu 17 salariati cati salariati poate concedia sa nu se incadreze in concediere colectiva


Ii poate concedia pe toti, intrucat nu indeplineste conditiile prevazute de Codul muncii pentru a fi in situatia unei concedieri colective ... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Restructurare(concediere) abuziva mihaelaroxana11 mihaelaroxana11 Buna ziua, Incepand cu data de 15.01.2012 mi-a incetat contractul individual de munca din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana ... (vezi toată discuția)
Concediere nicusan nicusan Potrivit art. 68 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din ... (vezi toată discuția)