avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 295 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Potrivit art. 68 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
]Daca disponibilizez cf. art 65 din CM, un numar de 20 salariati care au fost in somaj tehnic (75%) ~ 2 ani, mai trebuie informat sindicatul? (firma are peste 300 salariati).
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 21:56, 9 Martie 2010
da trebuie notificat nu numai sindicatul .
:-/20 de salariati disponibilizati intr-o firma cu peste 300 de salariati nu reprezinta concediere colectiva.
Conf. Art. 69. - (1) Codul Muncii "În cazul în care angajatorul intenţionează să efectueze concedieri colective, acesta are obligaţia de a iniţia, în timp util şi în scopul ajungerii la o înţelegere, în condiţiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor, cu privire cel puţin la: ...."

Dvs nu aveti aceasta obligatie, nici sa infomati sindicatul (sau reprezentantii salariatilor), nici ITM sau AJOFM. B-)
Reorganizati-va activitatea si asa cum ati spus chiar dvs. 10%*300=? :-/si nu prea este concediere colectiva
La peste 300 de angajati, este clar ca nu intrati pe concediere colectiva.
Sunt concedieri individuale, pentr care nu trebuie facuta procedura de cconsultari si notificare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva cflori2002 cflori2002 Buna ziua Am si eu o intrebare: O societate cu 17 salariati cati salariati poate concedia sa nu se incadreze in concediere colectiva (vezi toată discuția)
Litigiul ;conflict de munca adamdelia adamdelia Buna ziua , Ma intereseaza si pe mine sa stiu daca este vreo diferenta intre Concedierea Colectiva si Planul de Reorganizare si Modificarea structurii ... (vezi toată discuția)
Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)