avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restructurare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restructurare

Va rog sa imi spuneti ce pasi ar trebui sa urmez in caz de restructurare a posturilor...ma refer fata de angajatii vizati si in special termenele pe care trebuie sa le respect, va rog indicati-mi ceva legislatie .Multumesc
Cel mai recent răspuns: Luciana21 , utilizator 06:51, 1 Octombrie 2009
Art.65-75 din Codul muncii si Art.76-82 din CCMUNN pe anii 2007-2010.
In primul rand trebuie sa vedeti daca restructurarea posturilor genereaza concedieri colective sau individuale.

Vezi Codul Muncii:
Art. 65.
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin. (1).

Art. 66.
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Art. 67.
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

SECTIUNEA a 5-a
Concedierea colectiva
Art. 68.
Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, dispusa din unul sau mai multe motive dintre cele prevazute la art. 65 alin. (1), a unui numar de:
a) cel putin 5 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

Art. 69.
In cazul concedierilor colective angajatorului ii revin urmatoarele obligatii:
a) sa intocmeasca un plan de masuri sociale sau de alt tip prevazut de lege ori de contractele colective de munca aplicabile, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor;
b) sa propuna salariatilor programe de formare profesionala;
c) sa puna la dispozitie sindicatului care are membri in unitate sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor toate informatiile relevante in legatura cu concedierea colectiva, in vederea formularii propunerilor din partea acestora;
d) sa initieze in timp util, in scopul punerii de acord, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, referitoare la metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati afectati si de atenuare a consecintelor.

Art. 70.
(1) Angajatorul are obligatia sa notifice in scris sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor intentia de concediere colectiva, cu cel putin 45 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere.
(2) Notificarea intentiei de concediere colectiva se face sub forma unui proiect de concediere colectiva, care trebuie sa cuprinda:
a) numarul total si categoriile de salariati;
b) motivele care determina concedierea;
c) numarul si categoriile de salariati care vor fi afectati de concediere;
d) criteriile avute in vedere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere;
e) masurile avute in vedere pentru limitarea numarului concedierilor;
f) masurile pentru atenuarea consecintelor concedierii si compensatiile ce urmeaza sa fie acordate salariatilor supusi concedierii, conform dispozitiilor legale si contractului colectiv de munca aplicabil;
g) data de la care sau perioada in care vor avea loc concedierile;
h) termenul inauntrul caruia sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numarului salariatilor concediati.
(3) Angajatorul are obligatia sa notifice proiectul de concediere inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca la aceeasi data la care l-a notificat sindicatului sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor.

Art. 71.
(1) Sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor pot propune angajatorului masuri in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati, intr-un termen de 20 de zile calendaristice de la data primirii proiectului de concediere.
(2) Angajatorul are obligatia de a raspunde in scris si motivat la propunerile formulate potrivit prevederilor alin. (1), in termen de 10 zile de la primirea acestora.
(3) In cazul in care aspectele legate de concedierea colectiva avuta in vedere nu pot fi solutionate in interiorul termenului de 45 de zile prevazut la art. 70 alin. (1), la solicitarea oricareia dintre parti, inspectoratul teritorial de munca poate dispune prelungirea acestuia cu maximum 15 zile calendaristice.

Art. 72.
(1) Angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi angajari pe locurile de munca ale salariatilor concediati pe o perioada de 12 luni de la data concedierii acestora.
(2) In cazul in care in aceasta perioada angajatorul reia activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, salariatii care au fost concediati au dreptul de a fi reangajati pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba.
(3) In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati potrivit alin. (2) nu solicita acest lucru, angajatorul poate face noi angajari pe locurile de munca ramase vacante."

Dupa ce ati decis daca este vorba despre concediere colectiva sai individuala veti proceda la notificarea angajatilor printr-un preaviz de 20 de zile lucratoare in felul urmator: preavizul va curge din ziua ulterioara aducerii la cunostinta.

In ultima zi de preaviz veti emite decizia de concediere si ar i bine sa reusiti sa o aduceti la cunostinta salariatului in aceeasi zi sau in ziua urmatoare. ( termenul nu este foarte restrictiv, dar ii ajuta pe angajati sa-si depuna dosarul all AJOFM mai repede).

De asemenea este posibil sa trebuiasca sa notoficati AJOFM odata cu acordarea preavizelor (nu este specficat in codul muncii.

Este obligatoriu sa notificati AJOFM in cazul concedierilor colective.

Sunt necesare adeverinte cu stagiul de cotizare la somaj.

-hotarare de restructurare a AGA sau a Asociatului Unic

Sper sa va fie de ajutor.

R.C.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Septembrie 2009
bvr, utilizator
bvr:
1. Vedeti ca s-a modificat Codul muncii de mai multe ori!
2. Art.72 (si nu numai) s-a modificat prin Legea 371/2005 si termenul este de 9 luni.
ok. Multumesc.
Oricum procedura nu este grea, dar destul de stufoasa. Nu putem cuprinde totul intr-un singur post. Am vrut doar ca Luciana sa-si faca o idee, sa stie de unde sa porneasca.
Va multumesc mult pentru toate respunsurile.
R.C.
Multumesc mult...acum sigur ma descurc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)
urgent!!! termen pentru art.65 , comunicare salariati?? MARCEL MOLNAR MARCEL MOLNAR buna ziua la noi la unitate se face o reorganizare a activtatii, se reduc posturi , au spus ca nu este restructurare este reorganizare se ofera tuturor ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva loredanastiuca loredanastiuca Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este corect ca planul de restructurare in cazul concedierii colective sa fie trimis mai intai catre ITM si AJOFM ... (vezi toată discuția)