avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procedura vanzare cota din casa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procedura vanzare cota din casa

Buna ziua,

In cazul unui apartament care este trecut pe numele ambilor soti, care este procedura pentru ca unul din ei sa-si vanda partea de 50% ? Au 2 copiii majori.

Va multumesc anticipat.
Bogdan B.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
BQGDAN, utilizator
Si cine credeti ca vrea sa cumpere in aceasta situație. In primul rând, fiind bun comun, la vinzare trebuie acordul ambilor soți. Sau se face partaj, cu procedura in domeniu.
Daca e cumparat pe cote parti, puteti vinde cota dvs, daca e cumparat in devalmasie adica nu scrie in act cine si cat are, trebuie ca intai sa cereti partajul. Daca nu reusiti sa va intelegeti, cereti in instanta. Partajul nu are legatura cu divortul asa ca puteti partaja cand vreti.
av_silvia_margineanu a scris:

Si cine credeti ca vrea sa cumpere in aceasta situație. In primul rând, fiind bun comun, la vinzare trebuie acordul ambilor soți. Sau se face partaj, cu procedura in domeniu.

In situatia de fata unul dintre copii poate luma acea jumatate.

Deci daca in contract scrie 50% el si 50% ea se face partaj apoi fiecare poate face ce vreau cu partea lui ? Am inteles bine ?
Acea parte poate fi donata unuia dintre copii sau se imparte si aia ?
Daca scrie ca X cumpara 1/2 si y 1/2, x say isi pot vinde cota cui vor fara alte formalitati. Eu cred ca nu scrie asa, ci ca x si y cumpara casa, iar in acest caz trebuie sa faca partaj si abia apoi sa vanda cui vor.
Cota -parte din dreptul de proprietate, ideala, abastracta, matematica, poate fi instrainata fara acordul celorlalti coindivizari.

Instrainarea poate fi facuta cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.

Principiul enunţat îşi găseşte reglementarea în art. 634 alin.1 C. civ. potrivit cu care “fiecare coproprietar este titularul exclusiv al unei cote-părţi din dreptul de proprietate şi poate dispune în mod liber de aceasta în lipsă de stipulaţie contrară”.

Nimeni nu este tinut a ramane in indiviziune, copartasii putand hotarari cand vor sista aceasta stare, prin buna intelegere, in fata notarului public, sau, cand exista disensiuni, in fata instantei de judecata.

Succes.
Ultima modificare: Marți, 20 Ianuarie 2015
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare cota 1/2 dintr-un imobil costico68 costico68 Detin 1/2 cota indiviza dintr-o casa la tara si as dori sa stiu daca pot sa vand partea mea fara sa fie necesara semnatura celeilalte parti aflate in ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare teren in devalmasie zimbrul68 zimbrul68 Buna ziua, Am un teren pe care il detin in devalmasie(50%- 50%) cu un tert, ca urmare a unei hotarari judecatoresti. Tertul refuza sa vanda. Il pot obliga ... (vezi toată discuția)
Mostenire nedezbatuta viorel 33 viorel 33 Buna ziua. Ar putea o persoana sa-si vanda partea parea dintr-un imobil fara a fi dezbatuta mostenirea in prealabil? (vezi toată discuția)