avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Legea insolventei
Discuție deschisă în Executare silită

Legea insolventei

Buna seara,
Detin un imobil care este in executare silita (casa a fost evaluata si o sa o scoata la licitatie ).
Intrebarea este daca pot sa aplic la legea insolventei pentru persoane fizice care se va aproba saptamana aceasta.
Mentionez ca am un cumparator dar imi ofera exact cat este datoria la banca.
Astept cateva sfaturi.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:33, 28 Ianuarie 2015
Nu puteți uza de prevederile unei legi care nu există încă. Țineți cont totodată și de faptul că pentru a beneficia de prevederile legii trebuie să aveți cel puțin două datorii la cel puțin doi creditori diferiți pe care să nu le puteți achita dacă legea va trece de Camera Deputaților în forma aprobată tacit de Senat.

Oferantul nu are de ce să vă dea mai mult pentru că dacă banca scoate imobilul la licitație poate plăti jumătate din valoarea imobilului sau chiar și mai puțin (în cazul în care la a treia licitație nu se prezintă decât el). În această situație, dvs. riscați să rămâneți și fără casă, și cu datorii în continuare la bancă.

Un alt lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este faptul că la declararea insolvenței toate creanțele devin scandente și trebuie achitate. Asta înseamnă că pe parcursul a 5 ani dvs. trebuie să cuprindeți în plan modalități de stingere a cel puțin 40% din creanța către fiecare creditor. Dacă se constată că, urmând planul, la finele celor 5 ani nu veți fi achitat cel puțin 40% din datorii, planul se respinge și se trece la executare.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Ianuarie 2015
Radu9, utilizator
Erată la ultimul paragraf: având în vedere că vorbim despre un credit ipotecar, ce am scris la ultimul paragraf nu se poate aplica speței dvs., fiind valabile dispozițiile art. 13, alin. 1, lit. b din Legea insolvenței persoanelor fizice. Așadar planul trebuie să prevadă stingerea datoriei în termen de 5 ani, unde datoria dvs. este egală cu prețul mediu de piață al bunului garantat.
Mentionez ca am un cumparator dar imi ofera exact cat este datoria la banca.
Astept cateva sfaturi.


Acceptati oferta si mergeti impreuna la banca sa vedeti care sunt pasii pt realizarea acestei vanzari, la licitatie f probabil, veti obtine mult sub aceasta oferta si veti ramane sa platiti diferenta.
Acuma.. depinde si cat mai aveti dvs de platit la banca si cat ar valora imobilul, zic asta ca sunt persoane al caror imobil valoreaza 200 mii de euro, ar obtine la licitatie 100 mii sa zicem, iar datoria e de 10 mii.
Multumesc.
Daca legea se aproba azi cand intra in vigoare?
Inteleg de la dvs. ca cel mai bine ar fi s-o vand acum.
Legea ar trebui să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. D-na gi-jane2 nu v-a sfătuit să vindeți casa, ci în funcție de situația dvs. să luați decizia cea mai bună. Dacă casa dvs. valorează 200.000 (franci elvețieni, de exemplu) și datoria dvs. la bancă este de 130.000, atunci e în interesul dvs. să vindeți casa celui care vă oferă 130.000 CHF pentru că în cazul scoaterii la licitație e posibil (ca să nu spun probabil) să obțineți mai puțin decât creanța dvs. și să rămâneți, așa cum am spus și mai spus, și fără casă, și cu datorii la bancă.

Dacă, în schimb, casa dvs. valorează 200.000 și datoria dvs. către bancă este 10.000, 30.000, 50.000 atunci s-ar putea ca în urma licitației să obțineți mai mult decât vă oferă actualul ofertant și, pe lângă stngerea datoriei, mai rămâneți și cu bani. Cred că este în interesul dvs. să vă consultați cu un profesionist din domeniu, cu actele pe masă. Vorbim totuși de o casă, nu de un credit de consum pentru nevoi personale.

Alte discuții în legătură

Am un amarat de apartament care are 3 ipoteci pe el, doua puse ... Mihai Calinescu Mihai Calinescu Am un amarat de apartament care are 3 ipoteci pe el, doua puse de banca si una de asociatia de proprietari. Ambele au demarat executarea silita, au emis ... (vezi toată discuția)
Se poate executa silit un imobil ipotecat? aiuritul aiuritul Buna ziua, In prezent am la activ un credit personal de 10.000 euro pe 4 ani pe care l-am garantat cu un imobil. S-a parea ca sunt in pericolul de a fi ... (vezi toată discuția)
Credite ipotecare restante gionela76 gionela76 Parintii mei au facut un credit ipotecar. de jumatate de an nu au mai platit ratele. Banca cred ca a vandut creditul, caci a primit o notificare de plata. ... (vezi toată discuția)