avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare cheltuieli comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare cheltuieli comune

Sunt administrator la un bloc de garsoniere si a-si dori sa stiu care sint pasii de urmat,pentru a recupera o datorie de 3,500. lei,de la un rau platnic.Mentionez ca este pensionar la limita de virsta,are pensie legala dar refuza sa plateasca.
Va multumesc.
micki58
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:00, 23 Ianuarie 2015
In primul rand anuntati comitetul care trebuie sa intreprinda masuri pentru recuperare.
Apoi: somatie, mediere si judecata (medierea este optionala)
In final, executor judecatoresc.
Dvs ca administrator de imobil,aveti limita de competenta de executie hotarari/decizii dispuse de adunarea generala,de catre presedinte si comitetul executiv
Reprezentantul legal asociatiei de proprietari este presedintele acesteia,care detine autoritatea si competenta sa reprezinte si sa apere interesele asociatiei si ale membrilor proprietari,inclusiv in instanta
Legiutorul a dispus dispozitii in temeiul carora reprezentantul legal al asociatiei de proprietari sa poata recupera sume cu titlu de restanta de la rau platnici
Presedintele de asociatie sau chiar dvs,nu stapaniti dispozitiile in vigoare in temeiul carora asociatia de proprietari poate desfasura demersuri pentru recuperare sume cu titlu de restanta ?
Iata ce prevede dispozitia in vigoare L nr 230/2007
Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Art. 50
(1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.

Art. 51
(1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei sau a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin.(1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.
Multumesc pentru raspuns.Cu somatiile de plata,nu l-am speriat de loc.
cu stima micsa.

Multumesc de raspuns.Am trecut de faza cu somatie de plata,am pus privilegiu imobiliar pe ap.Ce ma intereseaza,este cum putem ajunge cit mai repede,in instanta.
Cu stima micsa.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Adriantot, moderator
Presedintele asociatiei sa formuleze o cerere de chemare in judecata si maine dimineata o puteti inregistra la judecatoria cea mai apropiata de dumneavoastra.
Multumesc.O intrebare.Este cerere tip sau o redactam noi?
Cu stima M.

Alte discuții în legătură

Recuperare creante rome rome Sint reprezentantul unei asociatii de prop, si avem 2 datornici carora vrem sa le facem o somatie (in prima faza ) prin judecatorie pentru recuperarea ... (vezi toată discuția)
Apartament liber de sarcini Blueberry33 Blueberry33 Buna seara. Vreau sa imi raspundeti va rog la o intrebare. Locuiesc intr-un bloc cu 20 apartamente. Unul dintre ele a fost executat silit de catre o banca, iar ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari - da in judecata proprietari care nu sunt de acord sa plateasca un debit creat la unul din apartamentele din bloc! popescuteo popescuteo Buna ziua, suntem un grup de 10-11 proprietari care nu dorim sa platim un debit creat la unul din apartamentele blocului. Proprietarul cu debitul a fost ... (vezi toată discuția)