avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... restituire indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

restituire indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Sotia mea a nascut in nov 2012 si pana in nov 2014 a primit indemnizatie pt crestere copil. Am primit recent o decizie de la agentia judeteana pentru plati si inspectie sociala o decizie prin care suntem informati ca trebuie sa restituim banii pe ultima luna, deoarece nu aveam dreptul sa ii incasam din cauza ca eu, sotul, nu beneficiez de o luna de concediu crestere copil.

sotia este acum in somaj, eu sunt angajat cu o ora pe zi. situatia materiala nu ne permite sa ne conformam acestei decizii, efectiv nu avem de unde sa dam inapoi 700 de lei.

am termen pana poimaine sa contest aceasta decizie si orice sfat este binevenit.

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:12, 1 August 2018
1. Trebuia sa stiti ca daca si tatal indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) atundi se reduce CCC al mamei cu o luna de zile (indiferent daca tatal intra sau nu cel putin o luna in CCC).

2. Cand mama a depus dosarul la Primarie, pentru indemnizatie pentru CCC, nu a depus si dovada ca dvs. indepliniti conditiile?
- Daca da, atunci este vina AJPIS ca a platit indemnizatia si in ultima luna si nu trebuie sa mai restituiti banii.
Ba da, a depus dovada ca indeplinesc conditiile pt CCC. Insa noi de ce am acceptat banii pe ultima luna ? Ar fi trebuit sa ii refuzam, nu ? Am mers la AJPIS si au spus ca nu se mai poate face nimic, trebuie sa returnam banii.
1. Din Legea 126/2014 pentru modificarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri in vederea recuperarii debitelor inregistrate cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului

Art. II
(1) Debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor cu drepturi de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie, in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se scutesc de la plata.
...

Art. III
(1) Debitele cu titlu de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, constituite din culpa debitorului, materializata in folosirea cu intentie de catre acesta a unor documente despre care cunostea ca au fost eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor art. II.

Art. IV
(1) In vederea scutirii la plata si/sau restituirii sumelor recuperate potrivit prevederilor art. II, persoanele in sarcina carora s-au stabilit debite se vor adresa cu cerere scrisa, agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, insotita de declaratia pe propria raspundere ca toate documentele prezentate in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie pentru cresterea copilului/stimulent/stimulent de insertie acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, sau a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost solicitate organelor competente.

(2) In situatia in care cererea prevazuta la alin. (1) nu a fost inregistrata la agentiile judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, recuperarea debitelor se va efectua potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010, aprobata cu modificari prin Legea nr. 132/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile aduse prin prezenta lege, iar sumele recuperate nu se restituie.

(3) Scutirea la plata si, dupa caz, restituirea sumelor recuperate, se face in baza deciziei directorului executiv al agentiei judetene pentru plati si inspectie sociala, respectiv a municipiului Bucuresti, care se emite in termen de 30 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii. Decizia se comunica debitorului in termen de 15 zile de la emiterea acesteia.


2. - Asadar daca la dosarul initial a fost depuse dovezile ca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnziatie pentru CCC trebuia ca AJPIS sa nu mai plateasc mamei indemnizatia pe ultima luna.
- In aceasta situatie mama nu este raspunzatoare de neglijenta AJPIS si nu trebuie sa restituie indemnizatia primita pe ultima luna de CCC.

3. - Deocamdata nu platiti nimic, este posibil ca AJPIS sa faca presiuni asupra dvs. sa platiti si pentru a-si ascunde propria neglijenta.
- Faceti cerere scrisa catre AJPIS pentru scutirea de la plata invocand prevederile legale de mai sus.

4. Daca nu vi se aproba contestatia puteti face o sesizare la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro.
Ultima modificare: Vineri, 23 Ianuarie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua!
Cred ca si noi ne vom afla in situatia de mai sus.
Fetita mea s-a nascut in data de 01.03.2013, am optat pt CCC pana la 2 ani, sotul meu a intrat in CCC incepand cu data de 02.02.2015, el fiind militar a avut obligatia sa depuna dosarul pt CCC la unitate, eu am solicitat reluarea relatiilor de munca, incepand cu data de 02.02.2015. Am incasat indemnizatie de CCC pe data de 06.02.2015. Voi fi obligata la restituirea sumei incasate?
Ce documente trebuia sa depunem la dosarul initial privind tatal, ca indeplineste conditiile de intra in CCC?
Multumesc,
H.
Ultima modificare: Luni, 9 Februarie 2015
hajnyci, utilizator
Buna ziua.

Am contestat decizia Ajpis exact cum ati scris dvs. Dupa o luna am primit prin posta o scrisoare simpla in care scrie ca contestatia nu se admite. Se mai poate face ceva? Va multumesc

Alte discuții în legătură

Amnistia fiscala pentru mame ursu felicia ursu felicia Buna ziua, Am primit ieri o hartie de la Agentia Pt Plati si Inspectie Sociala prin care imi comunicau ca a fost respinsa cererea de scutire de la plata a ... (vezi toată discuția)
Decizie recalculare indemnizatie dupa 4 ani jumate arhana arhana Buna ziua, am primit la sfarsitul lunii dec.2014 instiintare precum in urma unei decizii din 2012 s a recalculat indemnizatia dupa primul copil. Primul copil ... (vezi toată discuția)
Amnistie fiscala - indemnizatie crestere copil krisstinalexandru krisstinalexandru in perioada mai 2012 - mai 2013 am fost in concediu de crestere si ingrijire copil , am reluat activitatea cu data de 01 mai 2013. In luna iunie 2013 am ... (vezi toată discuția)