avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1227 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... speta legea electorala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

speta legea electorala

X este cetăţean român, obţinând cetăţenia română prin acordare la cerere, în anul 1998. Este căsătorit cu A., persoană de cetăţenie română, dobândită prin naştere. Împreună au o fiică minoră, J. X a păstrat şi cetăţenia statului Morcoveria. Domiciliază în România, în oraşul Târgu Urât. Înainte de alegerile locale din anul 2008, X constată că nu a fost înscris în listele electorale, dar nu întreprinde nimic pentru a rezolva situaţia. X este membru al partidului PCN, care îl include pe lista sa de candidaţi pentru funcţia de consilier local. Totodată, X, avocat, este numit de Biroul Electoral de Circumscripţie preşedinte al secţiei de votare nr. 3 din oraş. Soţia lui X, judecător, este numită ca reprezentant al partidului PCN în cadrul aceleiaşi secţii de votare.

Întrebări şi cerinţe:
Sunteţi observator din partea presei/ONG în secţia de votare nr. 3. Ce aţi consemna în raportul dvs. cu privire la respectarea legislaţiei electorale? Cărei autorităţi ar trebui să vă adresaţi?
Cel mai recent răspuns: ContSters64839 , utilizator 12:44, 10 Iunie 2009
In primul rand va adresati Biroului Electoral de Circumscriptie, deoarece doamna X nu are voie ca judecator sa fie membru de partid. Daca are anumite simpatii (in gand) este altceva, dar ca sa fie membra de partid nu este legal din punct de vedere al legilor electorale, ale legii organizarii judecatoresti si mai ales a Constitutiei. Ea trebuie sa fie impartiala.
In al doilea rand daca ea face parte (sa zicem ca n-ar fi judecator) dintr-un partid nu are voie sa fie in aceeasi comisie din care face parte sotul ei ca presedinte. Este valabila si reciproca, el fiind avocat.
Eu cred ca ati expus speta total pe invers, dar, oricum, nu avea ce cauta in aceeasi sectie de votare.
Cititi cele 4 legi electorale.
apreciez cum ati punctat raspunsul pentru doamna X, dar nu pot fi de acord cu dumneavoastra (in totalitate) in ceea ce priveste situatia sotului..calitatea de avocat nu-l impiedica sa fie presedinte de Circumscriptie...incompatibilitatea acestuia cred ca mai mult se datoreaza faptului ca este in acelasi timp "candidat pentru functia de consilier local al partidului PCN" si "presedinte de circumscriptie"... conform L 67/2004, art 24, al.6,vor fi desemnati presedinti "numai jurişti care, potrivit declaraţiei pe propria răspundere, nu fac parte din nici un partid politic."..am dreptae? daca da, am terminat o spete din "tema pentru acasa ":D...multumesc pentru raspuns
Da, intr-adevar mi-s scapat situatia sotului avocat, dar mi-am dat seama mai tarziu si n-am mai scris. Asa e, nici el nu poate fi si consilier local sau judetean si sa fie si presedinte de circumscriptie sau sectie! Partea cu faptul ca este avocat nu are prea mare importanta. Putea sa fie si jurist la o firma, dar daca este si consilier si presedinte tot incompatibil este. Scuze de neatentie!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solutionarea unei spete in domeniul politic tynutza tynutza X este cetăţean român, obţinând cetăţenia română prin acordare la cerere, în anul 1998 cu A., persoană de cetăţenie română, ... (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Din comisia de votare pot face parte rude de gr. i sau ii cu candidatii de pe listele electorale? dolhanmaricica dolhanmaricica Buna ziua, Doresc sa ma imformez daca din comisia de votare pot face parte rude de gr.I-II cu candidatii de pe listele electorale(primari,consilieri ... (vezi toată discuția)