avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... modificare abuzuva in lista de plata intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

modificare abuzuva in lista de plata intretinere

Am o problema cu un locatar din AP unde sunt cenzor:
de cand AP a angajat o pers. juridica pentru administrarea imobilului, in locul pers fizice care si-a dat demisia din functie, demisionara plateste cotele de intretinere prin transfer bancar. La intocmirea listelor de plata aceasta persoana a fost afisata ca restantier, pentru ca nu a prezentat administratorului dovada platii si nu se scosese extrasul de cont( datorita unei situatii obiective).
Prezinta presedintelui (nu administratorului!!) dovada platii, in ziua urmatoare afisarii listelor, dupa care face modificare cu pixul pe listele afisate (taie sumele restante si totalurile). Inlocuiesc listele si situatia se repeta.
Nu stiu ce sa fac in aceata situatie! Cred ca d.p.d.v. legal putem lua masuri.
Ce ma sfatuiti?:help:
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:59, 10 Iunie 2009
parere personala:
sa se decida in comitetul executiv ca persoanele care platesc in contul asociatiei sa depuna la cutia asociatiei o copie xerox a chitantei de plata, decizie care sa fie afisata la avizierul asociatiei, cu data sedintei si data afisarii acestei decizii
ar trebui raspunsuri legale nu ..personale.
Problema nu este cu proprietaru ci cu presedintele,acesta trebuind sa comunice administratorului refacerea listei,in termenul celor 10 zile.
Greseala este a adm care nu verifica situatia contului in termenul in care nu se pun penalizari..dupa aceia nu mai are de ce sa modifice lista.
Pt ce sa se mai faca o copie xeros? S a depus in contul asociatiei si se poate verifica..sa nu uitam ca plata se poate face in termen...de pana la 30 zile de la data expirarii listei
este o masura legala, conform legii 230/2007
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
a) duce la indeplinire hotararile adunarii generale si urmareste respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere ale asociatiei de proprietari;
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind reguli pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea din asociatia de proprietari;

nu stiu daca in extrasul de cont al asociatiei apare si numele celui care a depus suma in cauza, precum si destinatia acelor bani ... ei pot fi: pentru intretinere, pentru fondul de reparatii, pentru fondul de rulment (ultimele doua in situatia in care trebuie depusa o suma mai mare, pentru completarea acelor fonduri). apare sau nu in situatia contului numele depunatorului si destinatia banilor ?
nu era mai normal sa informeze asociatia cu privire la modalitatea de plata ?
Greseala este a administratorului dar fiind la inceput se invata din greseli. Noi mergem la banca in ziua cand definitivam lista lunara de plata . Daca cineva a platit in ultimele zile sau in acea zi, facem imediat modificarile in calculator si apoi listam , mai verificam , semnam si afisam.
In documentele de banca ( si in extras intermediar sau de sfarsit de luna ) apar toate datele scrise de cel care plateste, explicatii referitoare la ce reprezinta suma, etc.
Noi indemnam pe cat mai multi sa plateasca in cont la banca. E comod, fara comision si se poate face plata de la 9 la 17.
S-a intamplat si la noi ca sa apara lista astazi cu restanta la un proprietar, dar el a achitat in aceeasi zi la banca , la cateva ore dupa ce luasem noi extrasul de cont. Nu e nici o tragedie. A stat lista afisata cu acea restanta o luna . Altadata , la insistenta proprietarului, administratorul a taiat cu pixul restanta de pe lista si a semnat alaturi.
felix34 a scris:
nu stiu daca in extrasul de cont al asociatiei apare si numele celui care a depus suma in cauza, precum si destinatia acelor bani ...

Bineinteles ca apare numele celui care a facut plata, cum altfel sa fie organizat extrasul? Platitorul are la dispozitie un camp numit "detalii de plata", unde poate completa ceva sau nu. Oricum, chiar daca nu trece nimic tot se ia in considerare plata, dupa regulile de imputatie a platii stabilite de codul civil, adica:

Art. 1110 - Debitorul, având mai multe datorii, al căror obiect este de aceeaşi speţă, are dreptul de a declara, când plăteşte, care este datoria ce voieşte a desface (C. civ. 1506).

Art. 1111 - Debitorul unei datorii, pentru care se plăteşte dobândă, sau o rendită, nu poate, fără consimţământul creditorului, să impute plata ce face pe capital cu preferinţă asupra renditei sau a dobânzii. Plata parţială, făcută pe capital şi dobândă, se impută mai întâi asupra dobânzii.

Art. 1112 - Când debitorul unor deosebite datorii a primit o chitanţă prin care creditorul impută aceea ce a luat special asupra uneia din aceste datorii, debitorul nu mai poate cere ca imputaţia să se facă asupra unei alte datorii, afară numai dacă creditorul l-a amăgit, sau l-a surprins.

Art. 1113 - Când în chitanţă nu se zice nimic despre imputaţie, plata trebuie să se impute asupra aceleia din datorii ajunse la termen, pe care debitorul, în acel timp, avea mai mare interes a o desface. În caz de o datorie ajunsă la termen şi alta neajunsă, deşi aceasta din urmă ar fi mai oneroasă, imputaţia se face asupra celei ajunse la termen.

Dacă datoriile sunt de egală natură, imputaţia se face asupra celei mai vechi; dacă datoriile sunt în toate egale, imputaţia se face proporţional asupra tuturora (C. civ. 1151, 1506).


felix34 a scris:
nu era mai normal sa informeze asociatia cu privire la modalitatea de plata ?

Sub nicio forma! Traim in secolul 21, nu vad de ce dupa executarea unei obligatii sa mai faci altceva. Mi-aduce aminte de "muieti is posmagii"...
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2009
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Fond de penalizari. ceau ceau Dupa parerea moderatorilor chieltuielile ocazionate cu: taxa gestiune cont bancar, comisioanele banci la depunere in contul bancar, taxele ocazionate cu OP ... (vezi toată discuția)
Data după care se pot percepe penalități de întârziere Shareban Shareban L230/2007 [quot]Art. 49 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restantă, afişată pe ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere Yoda112 Yoda112 Buna ziua ! Am o nelamurire: luna trecuta am platit toate penalitatile stranse la intretinere in decursul a 1 ani si jumatate , 570 lei la o suma de ... (vezi toată discuția)