Intrebarea ce doresc sa v-o adresez se refera la cateva aspecte legislative din codul muncii.
Va informez ca momentan ma aflu in somaj tehnic ca urmare a restrangerii activitatii societatii din motive economice.
In momentul comunicarii deciziei patronatului cu privire la intrarea a 25 de persoane in somaj tehnic, am semnat o notificare cu privire la faptul ca, contractul individual de munca se suspenda pe o perioada de 3 luni de zile conf prev art 53 din Codul Muncii.
Vreau sa stiu daca din punct de vedere legal este admis sa fim chemati in aceasta perioada de 3 luni pt reinceperea activitatii in vederea indeplinirii preavizului pentru concediere. Mai exact societatea in cauza are dreptul de a ne concedia fara ca macar aceasa perioada de 3 luni sa fie indeplinita?
In plus, mentionez faptul ca activitatea societatii se desfasoara pe 2 proiecte distincte, cu nivele de dificultate diferite. Persoanele ce se afla in somaj technic apartin unui singur proiect, acela a carui activitate s-a decis sa se retraga doar intr-o alta localitate in care sociatatea mai are sediu si unde in ultimile luni s-au facut noi angajari.
In acelasi timp, pe cel de-al doilea priect de activitate, salariatii sunt nevoiti sa faca ore suplimentare pentru a se acoperi necesarul de munca.
1. In perioada "somajului tehnic" CIM este suspendat conform art.52(1), lit.d) (coroborat cu art.53) din Codul muncii:
Art. 52. - (1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
Art. 53. - (1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.
2. In cazul in care vrea sa faca concedieri, angajatorul trebuie sa va inceteze suspendarea CIM si apoi sa respecte procedura legala de concediere (instiintare preaviz, decizie concediere).
3. Pentru ca in perioada de suspendare a CIM, acesta nu-si mai produce efectele, trebuie incetata suspendarea lui si apoi efectuarea preavizului pentru concediere.
4. Este o gaselnita (nelegala) a angajatorului care vrea sa profite de beneficiile OUG 28/2009 pentru a va concedia, cu costuri mai mici pentru el.