Buna ziua, as avea si eu nevoie de cateva raspunsuri
am stagiul militar de 20 luni
84-86 scoala militara
86-93 am fost cadru militar
dupa care am trecut in rezerva si am in viata civila vechime 11 ani!
In conditiile in care sunt nascut in 1962 si sunt pensionar pe caz de boala gradul 3 am intrebarea daca pot, in acest moment sa ma pensionez practic sa fac un cumul intre pensie de boala si cea de cadru militar, cum sa procedez si unde sa ma adresez! Va multumesc anticipat. Mentionez faptul ca atunci cand am renuntat la cadru activ militar eram apt de munca.
Fiind o problema mai complexa, intrati pe www.pensiiprahova.ro, puneti intrebarea (la "intrebari si raspunsuri") si o sa va raspunda cei mai competenti profesionisti in materie.
Succes!
Din ultima dvs. fraza deduc, si sper ca nu gresesc, ca sunteti pensionar de invaliditate al sistemului public, nu al sistemului militar.
Conform prevederilor art. 194 din Legea nr. 19/2000, intre sistemul public si sistemul pensiilor militare se recunosc reciproc stagiile de cotizare realizate in fiecare sistem. Deci, stagiul realizat in sistemul public ajuta la deschiderea drepturilor de pensie in sistemul militar.
Va trebuie o adeverinta eliberata de fostul angajator, adeverinta prin care este certificat stagiul realizat in sistemul public. Adeverinta este necesara pentru deschiderea drepturilor de pensie in sistemul militar.
Cu aceasta adeverinta va duceti la casa de pensii a sistemului militar in care ati lucrat. Doar ei sunt in masura sa va spuna daca puteti beneficia de pensie militara (stagiile realizate in ambele sisteme sunt prea mici pentru a va da un raspuns sigur).
Odata cu deschiderea drepturilor de pensie in sistemul militar, veti beneficia de pensia de serviciu reglementata de Legea nr. 164/2001. Nu puteti cumula pensia de invaliditate din sistemul public cu pensia de serviciu din sistemul neintegrat.
Luati decizia medicala data de civili si va prezentati cu ea la Spitalul Militar din localitatea dvs. In functie de diagnostic e posibil sa va pensioneze si ei medical dupa alte investigatii facute in spitalul lor. Dupa ce obtineti decizia medicala de la ei, solicitati de la casa de pensii civile o adeverinta cere s-o folositi la casa de pensii militare pentru pensia de invaliditate, si astfel veti putea cumula 2 pensii de invaliditate. Asa am procedat cu sotul meu.
Va urez succes si sanatate.