Sotul meu este pensionat pe caz de boala in gradul III, iar cei de la casa de pensii nu vor sa-i ia in considerare la calculul pensiei anii lucrati in sisteme neintegrate , inainte de 2001. Precizez ca in perioada 1992-2001 a fost angajat ca militar pe baza de contract la Jandarmeria Mures. Toata perioada este trecuta in cartea de munca . Mai mult a lucrat in grupa I de munca si a cotizat 5% la pensii.Cei de la casa de pensii spun ca aceea vechime poate fi luata in considerare doar la calcul pensiei pentru limita de varsta ?Mai mult, nu vor sa accepte la dosar adeverinta cu salariile si sporurile pe care am primit-o de la arhivele jandarmerie, spunand ca aceasta nu este un act oficial .Ce sa fac ?
Doamna, cei care au lucrat in sisteme neintegrate au cotizat la fondul propriu, nu la BASS, chiar daca au lucrat in grupe de munca.
Intre sistemele neintegrate si sistemul public de pensii se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu (art. 194 din Legea nr. 19/2000). Cand sotul dvs. va implini varsta standard de pensionare pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, vechimea realizata in sisteme neintegrate va fi avuta in vedere la pensie, conform art. 95 din Legea nr. 19/2000.
ART. 194/Legea 19/2000
(1) Între sistemul public şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la [/b]pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) prestaţiile de asigurări sociale în sistemul public se stabilesc numai pentru stagiul de cotizare realizat în acest sistem
.........................................................................................................................
* Adica, pentru perioada lucrata la Stat, i s-a stabilit pensia de invaliditate actuala
** Pentru perioada cat a fost Jandarm militar, trebuie sa va adresati unei comisii de expertiză medico-militară, in vederea obtinerii unei pensii de invaliditate si din acest sistem............................................................................................................................. LEGE Nr. 164 din 7 aprilie 2001
privind pensiile militare de stat
ART. 30
(1) Încadrarea în grad de invaliditate se face de comisii de expertiză medico-militară. Constituirea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de expertiză medico-militară se stabilesc prin regulament comun, aprobat de ministrul apărării naţionale, ministrul de interne şi directorul Serviciului Român de Informaţii.
(2) Comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele militare emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de Comisia Centrală de Expertiză Medico-Militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne sau Serviciului Român de Informaţii, după caz.
............................................................................................................................
*** In concluzie, poate beneficia de o pensie de invaliditate din sistemul de stat si o pensie de invaliditate din sistemul militar
-------------Adeverinta cu sporurile va fi luata in calcul pt stabilirea pensiei de inv. militara------------------
Pentru pensia militara am fost 3 ani in tribunal . Am mai multe sentinte definitive si irevocabile care nu le pune nimeni in practica. In cea de la Curtea de Apel este specificat ca poate alege ce pensie vrea.Cei de la MAI spun ca militarii angajati pe baza de contract nu au cotizat la sistemul lor de pensii ci la cel de stat. Asa ca a avut doar 1 an pensie militara , iar apoi urma ca in fiecare an sa dau ministerul in judecata pentru acordarea pensiei. Degeaba exista certificat medico-militar. Pot sa-l tin in rama .
Solicitati o adeverinta de la Jandarmerie din care sa rezulte ca in perioada respectiva cotizatia a fost virata la stat.
Acelasi lucru puteti solicita si de la Casa de pensii de care apartineti cu domiciliul.
Presupun ca o solutionare legala ati solicitat si Ministerului Muncii.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
nedumereire
babacu60
-am activat in cadrul MApN-in perioada 1973-1981-ulterior, am desfasurat activ in sist.civil pana in anul 2001;fiind operat pe cord-am fost pensiomat gr-2 de ... (vezi toată discuția)