Buna ziua ! As dori o lamurire referitoare la modul in care se iau in calcul la stabilirea pensiei perioadele lucrate in sistemele neintegrate . Caz concret : tatal meu a absolvit scoala militara si a lucrat in perioada 1950-1954 ca sublocotenent in cadrul Jandarmeriei Romane . Pentru aceasta perioada nu are inscrisa in cartea de munca valoarea soldei primite ,si nici nu am reusit sa facem rost de vreun act care sa poata dovedi cat a fost aceasta . Problema este insa ca , urmare a solicitarilor noastre , Serviciul Resurse Umane si Evidenta Personal in Rezerva si Retragere din cadrul Inspectoratlui General al Jandarmeriei Romane elibereaza o adeverinta prin care se recunoaste ca perioada lucrata de tatal meu se incadreaza in categoria ,, conditii speciale '' pentru care se acorda un spor de 6 luni la fiecare an lucrat . In anul 2008 tatalui meu i-a fost recalculata pensia , dar nu a fost luata in calcul ca perioada lucrata in grupa 1 de munca perioada cat a fost angajat al Jandarmeriei Romane . Am solicitat printr-o adresa revizuirea dosarului si luarea in calcul si a acestei perioade ca lucrata in grupa 1 . Raspunsul celor de la Casa Judeteana de pensii afost ca ,, Perioada .................. lucrata in cadrul MAI - Jandarmeria Romana a fost valorificata doar ca vechime in munca si nu se valorifica salariile avute , grupele superioare de munca si alte sporuri '' desi calculul pentru acea perioada a fost facut luindu-se in calcul salariul minim pe economie din acea perioada . In Legea nr. 19/2000 - actualizata la ar.194 , alin. 3 se precizeaza ca ,, perioadele asimilate stagiului de cotizare , .............. care constituie si vechime in munca , sau in sistemul pensiilor militare si celelalte sisteme prioprii de asigurari sociale neintegrate , se iau in calcul , optional , in unul dintre sisteme '' or , tatal meu nebeneficiind de pensie militara ( din cauza ca perioada lucrata in cadrul Jandameriei a fost de doar 4 ani dupa care a fost trecut in rezerva ) drepturile sale privind perioada de aceasta munca se transfera in totalitate ( ca salarizare , nivel de munca , eventual sporuri ) in sistemul public de asigurari sociale . Este corect ceea ce sustin eu , sau ceea ce mi-au raspuns cei de la CJP . Astept raspuns si va multumesc !
Raspunsul celor de la casa teritoriala de pensii este corect, stagiul realizat in sisteme neintegrate se valorifica potrivit art. 95 din Legea nr. 19/2000.
Nu este nicio legatura intre art. 194, alin. (3) din acelasi act normativ si situatia tatalui dvs. Acest alineat face trimitere la art. 38, alin. (1), lit. b) si c) din Legea nr. 19/2000, adica la doua perioade asimilate stagiului de cotizare, respectiv facultatea si satisfacerea stagiului militar.
Singura dispozitie legala aplicabila este art. 194, alin. (1) din Legea nr. 19/2000:
"Intre sistemul public si celelalte sisteme proprii de asigurari sociale, neintegrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie (...)."
Nu se recunosc drepturile, ci se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu.
Drepturi inseamna, asa cum vi s-a raspuns, venituri de natura salariala, sporuri, grupe de munca.