Am lucrat ca si cadru militar activ in perioada august 1981- iunie 1983. Din anul 1983 am parasit sistemul , trecand in sistemul civil. Acum ,intrunind conditiile pentru iesirea la pensie , am solicitat unitatii militare unde am activat o adeverinta din care sa rezulte perioada lucrata, grupa de munca si sporurile de care am beneficiat .Mi s-a eliberat o adeverinta din care rezulta doar retributia tarifara si contributia de 2% pensie suplimentara . As dori sa stiu in ce grupa de munca au fost incadrate cadrele militare si baza legala.
Cu deosebit respect ,
Ing. Dan Toderas
Actul despre care intrebati este Decretul nr. 247/1977 dar il veti gasi tot la fostul dvs. angajator, in programul legislativ nu este.
Inteleg ca drepturile de pensie vi se deschid in sistemul public. Adeverinta nu cuprinde grupa pentru ca nu exista prevedere legala care sa-i oblige pe cei din sistemul public sa aiba in vedere, la acordarea pensiei, grupa de munca in care ati lucrat ca militar. Potrivit art. 194, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, intre sistemul public si sistemul militar se recunosc reciproc stagiile de cotizare.
Art. 194 - Legea nr. 19/2000
(1) Între sistemul public şi celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, neintegrate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, inclusiv sistemul pensiilor militare, se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu, în vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, de invaliditate şi de urmaş, precum şi a altor drepturi de asigurări sociale prevăzute de prezenta lege.