avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

noul cod penal

care va fi noul cod penal... ma intereseaza pentru infactiuni la codul rutier. pentru acuzatiile conducere fara permis si conducerea unui autoturism neinmatriculat ce pedepse sunt... multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
kuykpopyk, utilizator
Cel mai recent răspuns: Lavinia-Ionela Costica , Consilier juridic 14:40, 11 Iunie 2009
intradevar am colaborat si am recunoscut tot....dar nu inteleg daca legea zice ca se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si de la 1 an la 5,cum sa primesc doar amenda??
oricum eu voi colabora in continuare ca nu am ce face....am gresit si imi pare rau.
multumesc
Instanta, analizand probele de la dosar corelate cu faptul ca nu aveti antecedente penale, ca regretati fapta ! , ca ati colaborat cu organele de urmarire penala poate dispune ca si pedeapsa principala prevazuta in cap. III, t.III, art. 63, C. pen.,partea generala, amenda penala, care consta in suma de bani pe care infractorul este condamnat de instanta sa o plateasca. Ea este prevazuta, in cele mai multe cazuri, ca o sanctiune alternativa cu pedeapsa inchisorii si se aplica numai in limitele prevazute de lege.
In caz de aplicare a cauzelor de atenuare sau de agravare a pedepselor, amenda nu poate sa depaseasca limitele generale aratate in Codul penal si se stabileste in asa fel incat sa nu-l puna pe infractor in situatia de a nu-si putea indeplini indatoririle privitoare la intretinerea, cresterea, invatatura si pregatirea profesionala a persoanelor fata de care are aceste obligatii legale.


COD PENAL

Secţiunea a 3-a Amenda


Art. 61 Stabilirea amenzii

(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabileşte prin sistemul zilelor – amendă. Suma corespunzătoare unei zile – amendă, cuprinsă între 10 lei şi 500 lei, se înmulţeşte cu numărul zilelor-amendă care este cuprins între 15 zile şi 400 de zile.
(3) Instanţa stabileşte numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile – amendă se stabileşte ţinând seama de situaţia materială a condamnatului, dar şi de obligaţiile legale ale acestuia faţă de persoanele aflate în întreţinerea sa.
(4) Limitele speciale ale zilelor - amendă sunt cuprinse între:
a) 60 şi 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 şi 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
c) 180 şi 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de doi ani.
(5) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanţa optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime. La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ţine seama şi de valoarea folosului patrimonial obţinut sau urmărit.
(6) Fracţiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin.(4) şi (5).

Art. 62 Amenda care însoţeşte pedeapsa închisorii
(1) Dacă prin infracţiunea săvârşită s-a urmărit obţinerea unui folos patrimonial, pe lângă pedeapsa închisorii, se poate aplica şi pedeapsa amenzii.
(2) Limitele speciale ale zilelor-amendă prevăzute în art. 61 alin. (4) lit. b) şi c) se determină în raport de durata pedepsei închisorii stabilită de instanţă şi nu pot fi reduse sau majorate ca efect al cauzelor de atenuare ori agravare a pedepsei.
(3) La stabilirea cuantumului sumei corespunzătoare unei zile-amendă se va ţine seama de valoarea folosului patrimonial obţinut sau urmărit.

Art. 63 Înlocuirea pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii
(1) Dacă persoana condamnată nu execută, cu rea credinţă, pedeapsa amenzii, în tot sau în parte, şi nu poate fi executată silit, numărul zilelor – amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare.
(2) Dacă amenda neexecutată a însoţit pedeapsa închisorii, numărul zilelor – amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoare, care se adaugă la pedeapsa închisorii, pedeapsa astfel rezultată fiind considerată o singură pedeapsă.
(3) În cazul înlocuirii pedepsei amenzii cu pedeapsa închisorii în condiţiile alin.(1) şi (2), unei zile – amendă îi corespunde o zi de închisoare.

Art. 64 Executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii
(1) În cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată în tot sau în parte din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimţământul acesteia, instanţa înlocuieşte obligaţia de plată a amenzii neexecutate cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Unei zile – amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunităţii.
(2) Dacă amenda înlocuită conform dispoziţiilor alin.(1) a însoţit pedeapsa închisorii, obligaţia de muncă în folosul comunităţii se execută după executarea pedepsei închisorii.
(3) Coordonarea executării obligaţiei de muncă în folosul comunităţii se face de serviciul de probaţiune.
(4) Executarea muncii în folosul comunităţii dispusă în condiţiile alin.(1) încetează prin plata amenzii corespunzătoare zilelor-amendă rămase neexecutate.
(5) Instanţa înlocuieşte zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunităţii cu un număr corespunzător de zile cu închisoare dacă:
a) persoana condamnată nu execută obligaţia de muncă în folosul comunităţii în condiţiile stabilite de instanţă;
b) persoana condamnată săvârşeşte o nouă infracţiune descoperită înainte de executarea integrală a obligaţiei de muncă în folosul comunităţii. Zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunităţii la data comiterii noii infracţiuni, înlocuite cu închisoarea, se adaugă la pedeapsa pentru noua infracţiune.
(6) Dacă persoana condamnată, aflată în situaţia prevăzută în alin.(1), nu îşi dă consimţământul la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, amenda neexecutată se înlocuieşte cu pedeapsa închisorii conform art. 63.


Lavinia Costica
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
Lavinia-Ionela Costica, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare legislatie didi23 didi23 buna. as dori sa intreb daca s-a schimbat ceva in legislatia rutiera sau penala, dupa noile reglementari, in legatura cu art 85 de mai jos in legatura cu ... (vezi toată discuția)
Condamnat definitiv - schimbare condamnare liviu9a liviu9a se poate comuta pedeapsa cu amenda sau control judiciar la o sentinta in executare? (vezi toată discuția)
Amenda penala LBeatrice LBeatrice Neplatirea amenzii penale duce la inchisoare cu executare sau poate fi si alta modalitate de a plati? (vezi toată discuția)