avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... interzis judecatoresc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

interzis judecatoresc

In ce conditii tutorele unei persoane puse sub interdictie prin sentinta judecatoreasca (alienare mintala) poate sa-si stabileasca domiciliul intr-un imobil proprietatea interzisului? Mentionez ca interzisul nu are domiciliul la adresa respectiva ci intr-un centru de ocrotire. Ca sa-i administreze bunurile este neaparat necesar sa-si stabileasca domiciliul intr-o proprietate a interzisului? Simpla administrare ii da voie sa stea in imobilul bun al interzisului? Stiu ca are voie sa-i foloseasca bunurile dar cred ca trebuie s-o faca in interesul interzisului nu al sau personal.
Ca sa vanda un bun imobil al interzisului cine da aprobare, autoritatea tutelara de la domiciliul interzisului sau cea de la domiciliul tutorelui?
Multumesc pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ContSters338589 , utilizator 10:54, 24 Ianuarie 2015
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A administra bunurile interzisului nu înseamnă a locui in bunurile imobile ale acestuia mai ales ca interzisul este internat permanent, totuși daca instanta considera ca o buna administrare a bunurilor se face in acest fel, de exemplu tutorele este din alta localitate si trebuie sa se mute pt a avea grija de interzis sau de bunurile acestuia,poate da o hotărâre in acest sens.Pentru actele de dispoziție ale interzisului instanta de tutela de la domiciliul interzisului hotărăște pt aceste acte, având se in vedere interesul suprem al acestuia.
Multumesc. Inteleg ca instantele de tutela inca nu sunt functionale... Deci, daca interzisul are domiciliul intr-o institutie de ocrotire(deci nu numai ca locuieste in acea institutie ci are inscris domiciliul in actul de identitate), autoritatea tutelara de la primaria localitatii de domiciliu a interzisului trebuie sa dea dispoziţie pentru ca tutorele sa vanda un bun al interzisului?
Instanta de tutela este instanta civila. Pentru punerea sub interdictie nu se poate pronunta Autoritatea tutelara de la Primarie.
Punerea sub interdictie s-a facut prin hotarare judecatoreasca.Ce am intrebat e in legatura cu art. 144 alin. 2 din NCC
Tutorele nu poate, fără avizul consiliului de familie şi autorizarea instanţei de tutelă, să facă acte de înstrăinare, împărţeală, ipotecare ori de grevare cu alte sarcini reale a bunurilor minorului, să renunţe la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie în mod valabil orice alte acte ce depăşesc dreptul de administrare
. Cine da autorizarea la care se face referire mai sus pentru ca tutorele sa vanda un bun al interzisului?
In plus, faptul ca tutorele are voie sa intrebuinteze veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie ii da dreptul tutorelui de se se stabili intr-o locuinta a interzisului chiar daca interzisul nu locuieste acolo? Din moment ce interzisul este intr-un centru specializat, in ce fel ii imbunatateste conditiile de viata faptul ca tutorele ii foloseste un bun? Cred ca nu e OK ca tutorele sa se stabileasca in acel apartamant al interzisului. Cel putin asa cred...#-o
Dvs ați citit ce am scris mai sus?!

Alte discuții în legătură

Proprietate parinte bolnav de dementa giureamax giureamax Buna ziua,am unu din parinti bolnav de dementa,nu se poate ingriji singur depinde in totalitate de ajutorul meu si al mamei.Eu impreuna cu mama ne-am hotarat ... (vezi toată discuția)
Retragere cec - tutore DanMitroi DanMitroi Buna ziua, Tocmai ce a fost admisa punerea sub interdictie si numirea mea ca tutore asupra fratelui meu bolnav psihic (schizophrenia paranoida). Fratele meu ... (vezi toată discuția)