avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declaratie pe propria raspundere plata CAS
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declaratie pe propria raspundere plata CAS

Imi puteti oferi va rog un sfat pentru situatia in care ma aflu ?

Sunt (am fost) apicultor de ceva ani, in urma cu 3 ani am decis sa ma apuc serios de treaba si mi-am facut un PFA pe apicultura.
Nu detin un numar mare de stupi asa ca nu m-am incadrat la impozit pe norma de venit (se plateste impozit de la 75 familii in sus).

Anual merg la fisc, imi depun toate declaratiile, am primit in trecut decizii de impunere pe zero, in urma ce ceva timp am solicitat si am primit o adeverinta din care reiesea ca nu am restante sau impozite neplatite etc.

In 2013 am avut unele dificultati din cauza conditiilor climaterice si cu greu am reusit sa imi acopar cheltuielile afacerii, tot atunci am aflat de pe net ca fiind PFA as datora Casei de Sanatate niste bani, dar avand dificultati financiare am decis sa rezolv aceasta situatie in anul urmator.

In 2014 situatia sa repetat insa a fost mult mai grava, de data asta a trebuit sa bag mana adanc in buzunar sa imi pot mentine in viata efectivul de albine tot datorita conditiilor climatice nefavorabile.
Am avut si un esec sentimental care cumulat cu esecul afaceri mele m-au adus in pragul depresiei, am deveni delasator etc.

Cumva am reusit sa trec peste toate aceste probleme, recent m-am calificat ca agent de vanzari si urmeaza sa desfasor o activitate part time ca persoana fizica.

Problema e ca pentru a putea activa ca agent de vanzari part time trebuie sa semnez o declaratie pe propria raspundere cum ca că În vederea impozitării veniturilor obținute prin Convenția Civilă, optez pentru "Impozit pe venit final ( 16.00 % )"


"în prezent sunt înregistrat în evidența CAS si beneficiez de Venituri din alte categorii, pentru care plătesc contribuţiile de asigurari sociale"
"Realizez alte venituri decat cele mentionate mai sus, pentru care platesc contributia de asigurari sociale de sanatate (de exemplu: venituri din activitati independente, profesii libere, drepturi de autor, dobanzi, chirii etc.)"


Cum pot iesii din aceasta incurcatura?
Trebuie sa platesc ceva celor de la Casa de sanatate si daca da cat, voi plati si penalizari?
Eu m-am bazat pe cei de la fisc ca nu am nimic de plata si nu am nici o datorie catre stat.
Am primit recent si acel card de sanatate deci sunt inregistrat la ei.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Viorel80Viorel , utilizator 01:25, 23 Ianuarie 2015
Pentru al doilea tip de venit, cel de pe urma unui contract civil de prestari servicii/conventii e bine sa optati ca platitorul de venit sa va retina si sa va vireze la stat intreg impozitul pe venit de 16 %. Treaba acea cu retinerea la sursa asta inseamna iar dumneavoastra nu veti mai completa in declaratia 200 nimic pentru acest venit. Va va retine si contributia la sanatate.
Acum ce ati pus dumneavoastra intre ghilimele, se refera la contributia la pensie nu la contributia la sanatate. Adica daca pe langa acet venit din contractul civil de prestari servicii/conventie mai aveti si o alta sursa de venit pentru care platiti contributie la pensie, nu vi se mai retine si de catre platitorul de venit pentru contract. Cum dumneavoastra nu sunteti angajat sau nu sunteti pensionar (presupun ca nu) deci platitorul de venit va va retine 10,5% contributie la pensie pe langa impozitul pe venit de 16% si contributie la sanatate 5,5%.

Pentru partea de apicultura nu prea am inteles. Ati spus ca aveti sub numarul de familii necesare (75) pentru a plati impozit pe venit. Deci nu platiti impozit pe venit si nici contributie la sanatate.
george-neagu a scris:

Pentru partea de apicultura nu prea am inteles. Ati spus ca aveti sub numarul de familii necesare (75) pentru a plati impozit pe venit. Deci nu platiti impozit pe venit si nici contributie la sanatate.


Ma temeam ca am restante pe PFA-ul apicol (desi am intrebat pe cei de la fisc daca am vreo restanta) si semnand acea declaratie pe propria raspundere ca imi platesc asigurarile de sanatate pe veniturile din apicultura voi face un fals in acte.

Am nevoie urgenta de acea colaborare part time ca agent de vanzari si ma vedeam pus intre ciocan si nicovala.



Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Viorel80Viorel, utilizator
Am uitat sa mai mentionez ceva.
Eu fac parte si dintr-o asociatie .
Cand aveam miere si predam la ei statul oprea impozit.
Daca as plati inca o data impozit pe bani ce ii primesc inapoi nu e dubla impozitare ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului si a contributiei de sanatate retinute la sursa pentru pfa Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, O societate comerciala care nu are salariati (deci in vectorul fiscal nu are contributii sociale) dar are contract de prestari servicii cu un PFA ... (vezi toată discuția)
Intrebare cris2279 cris2279 Buna ziua, O persoana fizica ofera servicii (cursuri de limbi straine) unei firme A; persoana respectiva nu vrea sa se complice cu un eventual PFA (din cauza ... (vezi toată discuția)