avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Respingere acordare indemnizatie pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Respingere acordare indemnizatie pentru cresterea copilului

Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti in privinta unei negatii data de AJPIS cumnatei mele care a nascut in octombrie 2014.Are un PF inca din 2013, a platit impozit si contributii de asigurari de sanatate pe baza deciziei de impunere privind platile anticipate tot anul 2014 (venit estimat).Cum sarcina nu i-a mai dat voie sa mai plece la targuri si oboare cu marfa nu a realizat venituri pe aceasta perioada insa si-a platit la fiecare trimestru pe baza estimatului.La AJPIS initial i-au admis dosarul...desigur ca a trebuit sa-si suspende PF-ul unde a mai platit si acolo niste bani...La momentul la care a cerut adeverinta de venit de la ANAF adica in luna a 10 a 2014 ,i-au dat adeverinta pe zero caci neavand incasari ...in urma regularizarii...a dat ANAF-ului bani prea multi. AJPIS Buzau i-a respins dosarul pe motiv ca in acea adeverinta eliberata de ANAF are venituri zero,nu au vrut sa i-a in cosiderare nici decizia de impunere pe 2014 nuci chitantele din care reiese ca a platit tot anul 2014 impozit si sanatate.Ce ma sfatuiti sa fac...vreau sa o ajut si nu stiu cum! Am citit in forum :www.avocatnet.ro/content/for... !
Cel mai recent răspuns: ANANINA , utilizator 14:25, 11 Octombrie 2015
Ordinul 1474/2011
- situatie : Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit

- solutie : În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

- situatie : Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

- solutie : Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.

In speta, trebuie contestata decizia respectiva.
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Inseamna ca functionarii de la AJPIS nu cunosc in amanunt legislatia referitoare la concediu crestere copil (CCC).

2. Faceti contestatie avand la baza prevederile Ordinulului MMFPS nr. 1474 din 6 mai 2011pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011..., Aneza Nr.1, lit. C, pct. 3 si pct. 14 care v-au fost redate de colegul meu mai sus.
Multumesc foarte mult pentru raspuns! Problema este ca negatia a fost emisa in 02.12.2014 si a trecut termenul legal de contestatie, plus ca am trimis-o sa-si ia o copie a deciziei de impunere pe 2014 si doamnele i-au ras in nas...spunandu-i sa renunte ca nu are dreptul si nu o sa-i dea statul nimic! Acum nu stiu daca ii structurez contestatia, invocand ceea ce mi-ati scris mai sus o sa o bage cineva in seama la AJPIS Buzau! Cum sa procedez?
1. Decizia de neaprobare a indemnizatiei a fost emisa la 02.12.2014 dar termenul de contestare decurge de la data la care v-a fost comunicata (data postei sau data cand a semnat de primirea ei).

2. - Luati legatura cu un avocat sa va spuna daca mai sunteti in termen sa faceti contestatie.
- Era bine daca ne-ati fi contactat imediat ce a intrat in posesia deciziei.
Da stiu ce spuneti, numai ca ea a luat de buna ce scrie in decizie si nu mi-a spus! Acum am aflat si incerc sa fac ceva ...mai ales ca ma lovesc de incopetenta functionarilor publici si a sistemului destul de des! Eu lucrez in resurse umane si nu-mi convin deloc raspunsurile /rezolutiile acestea evazive pe care le dau institutiile in cauza. Oricum o sa formulez o contestatie si o trimit sa o depuna dupa care o sa o sfatuiesc sa-si ia avocat, desi nu cred ca-si permite! De aceea incercam sa o ajut cu ce pot. Multumesc, o zi placuta!

Alte discuții în legătură

Oug 111/2010 antohiadriana antohiadriana Potrivit OUG mai sus amintita,eu fac parte din categoria persoanelor cu venit din activitati independente supuse impozitului,venit realizat in ultimile 12 luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil natalia20 natalia20 Buna seara In curand imi voi da demisia de la locul actual de munca. Cum pot sa procedez sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil ( avem in plan un ... (vezi toată discuția)
Legea 66/2016 rodica2012 rodica2012 Buna ziua, Am o intreprindere individuala, pana acum cu pierdere si am si calitate de salariat la un srl, neintrerupt din 2010. Urmeaza sa nasc in luna ... (vezi toată discuția)